Oscar-szobrocska
Fotó: Shutterstock

Vannak filmek, amik egyszerre a legjobbak és a legrosszabbak

5 film, amit egyszerre jelöltek Oscarra és Arany Málna díjra

A filmeket hajlamosak vagyunk az alapján megítélni, hogy milyen díjakra jelölték őket és melyeket sikerült bezsebelniük. De vajon mi a helyzet azokkal az alkotásokkal, amiket egyszerre jelöltek a legjobb filmeknek járó Oscar-díjra és a legrosszabbnak szánt Arany Málnára is? Bár nincs túl sok belőlük, most a teljesség igénye nélkül mutatunk ötöt!



Batman visszatér (1992) 2 Oscar-, 1 Arany Málna jelölés

A filmet hatalmas felhajtás övezte a maga idején, elsősorban azért, mert a rendezői székben az a Tim Burton ült, akitől sokat vártak a rajongók. Ennek ellenére őt magát sem Oscarra, sem Arany Málnára nem jelölték, az akciódús alkotás pedig nem nyerte el sem a nézők, sem a kritikusok tetszését. A legjobbaknak járó díjátadón csak a vizuális effektek és a smink kategóriában indult, de szobrot nem kapott.

Danny DeVitónak viszont majdnem sikerült nyernie: igaz, ő a legrosszabb mellékszereplők között kapott helyet az Arany Málnán.

Ez is érdekelhet! Megváltoztatta a filmezést az első sci-fi, ami több mint 120 éve jelent meg

Interjú a vámpírral (1994) 2 Oscar-jelölés, 1 Arany Málna-díj

Az 1994-es film a mai napig megosztja az embereket és ez nem volt másként abban az évben sem, amikor bemutatták. Bár papíron egy olyan párosnak, mint Tom Cruise és Brad Pitt a legtöbb díjat be kellett volna zsebelnie, az alkotás a kritikusok szerint túlságosan mesterkélt, vontatott és unalmas lett, ráadásul a két színész magukhoz képest kifejezetten rossz alakítást is nyújtott.

Ezt jutalmazták is az Arany Málna-díj ítészei, akik a két főszereplőnek adták a legrosszabb páros díját 1994-ben. Az Interjú a vámpírral az Oscar-díjátadón a legjobb aláfestő zene és a legjobb díszlet kategóriában jelölést igen, díjat nem kapott.

Batman:Kezdődik! (2005) 1 Oscar-jelölés, 1 Arany Málna-díj

Úgy tűnik, hogy a Batman-filmek egyszerre képesek arra, hogy valamiben kiemelkedően jók legyenek, miközben más aspektusokból kifejezetten nézhetetlennek tartják őket a kritikusok. A 2005-ös Batman:Kezdődik!, ami egyébként az IMDb összesített listáján a 129. legjobb alkotásnak számít, operatőri szempontból tényleg egy remekmű, ezért is jelölhették érte Oscar-díjra Wally Pfistert.

Csakhogy a szereplőket tekintve már nem sikerült olyan jól az alkotás: bár a főszereplő, Christian Bale nem kapott Arany Málna-jelölést, Katie Holmes igen. Igaz, végül nem ő nyerte a díjat, de ez minden bizonnyal csak annak köszönhető, hogy abban az évben Paris Hilton is a jelöltek között volt.

Ajánljuk figyelmedbe! 5 film, amiért megéri mozijegyet váltani a nyáron

Több mint testőr (1992) 2 Oscar-, 7 Arany Málna jelölés

A Kevin Costner és Whitney Houston főszereplésével készült film igazi klasszikussá érett a bemutatása óta, de 1992-ben még inkább tartozott a kifejezetten rossz filmek kategóriájába. Ezt bizonyítja az, hogy hét Arany Málna jelölést is kapott.

Whitney Houston a legrosszabb új sztár és a legrosszabb színésznő, míg Kevin Costner a legrosszabb színész kategóriában volt esélyes a díjra.

Végül egyiket sem nekik adták, ahogy az Oscaron a legjobb dalnak járó szobrocskát sem ez a film vihette haza.

Armageddon (1998) – 4 Oscar-, 7 Arany Málna jelölés, 1 Arany Málna díj

A film, amelyben Bruce Willis újra megmenti a világot, sajnos a színész karrierjének nem tett túl jót. Willist ugyanis nemcsak jelölték a legrosszabb színész kategóriában a teljesítménye miatt, de meg is kapta a díjat. Ezen felül a két másik főszereplő, Ben Affleck és Liv Tyler is büszkélkedhetett egy-egy jelöléssel, valamint a filmzenéért is több Arany Málna kategóriában jelölték az Armageddont.

Érdekes, hogy az Oscaron szintén a zene volt az, amivel versenybe szállt az alkotás, de végül sem a legrosszabbak, sem a legjobbak között nem sikerült nyernie.

A figyelmetekbe ajánljuk