távkapcsoló és popcorn

4 alulértékelt sci-fi 2023-ból, amit érdemes minél hamarabb pótolnunk

A streaming aranykorában nem meglepő, ha egy-egy alkotás elkerüli a figyelmünket, a különböző internetes csatornák ugyanis halomszámra ontják magukból a filmeket és sorozatokat. Nem árt azonban mégis nyitott szemmel járni, a kimaradt mozik között ugyanis akadhat olyan, ami akár a kedvencünk is lehetne. Alábbi listánkban olyan alkotásokat mutatunk – kifejezetten a sci-fi műfaján belül –, amelyek nem kaptak kellő figyelmet, pedig azért egy próbát mindenképp megérnek.



Paradise

A német készítésű Netflix-film egy közeli jövő disztópiájában játszódik, ahol az Aeon nevű megavállalat egy ellentmondásos szolgáltatást kínál: egy másik ember életének éveit lehet pénzért megvásárolni. Főszerepben Maxot láthatjuk, aki a cég alkalmazottjaként az eljárással kapcsolatos etikai aggályokat kezeli. Szemlélete azonban megváltozik, amikor jelentős adósságuk után megpróbálja visszaszerezni felesége 40 évét, amely a hitel felvételekor biztosítékként szolgált. Elgondolkodtató film az anyagiasság és az idő fontosságáról.

Ez is érdekelhet: Hollywood már találgat – így alakulhatnak a főbb kategóriák a 2024-es Oscar-gálán

65

Adam Driverthamarosan Enzo Ferrariként láthatjuk majd a mozivásznon, a 40 éves színész az idei év első felében azonban még egy dinoszauruszokkal teli bolygón küzdött a túlélésért. A 65 című film története szerint egy űrhajós lezuhan egy bolygóra, miközben épp hazatérne küldetéséből haldokló gyermekéhez. A legtöbb utazó nem éli túl a katasztrófát, kivéve egy kislányt, így kettejüknek közösen kell rátalálni a hazavezető útra.

Ez a tudományos-fantasztikus elemekkel tarkított alkotás erős drámai vonalat is tartalmaz, ami talán még emlékezetesebb is marad a film végeztével, mint a sci-fi szál. A Koa névre hallgató kislánnyal nem beszél közös nyelvet a főszereplő, így kizárólag a testbeszédek és az egymásért megtett cselekedetek erősítik a kapcsolatukat. A földi dinoszauruszok pedig izgalmi faktort is hoznak ebbe a mindössze 85 perces filmbe.

HBO Maxon elérhető.

Ezt is olvasd el! 5 kihagyhatatlan magyar film az elmúlt évekből

Az alkotó

Egy olyan jövőbe kalauzol el az Alkotó, amelyet az emberek és a mesterséges intelligencia közötti háború jellemez. A John David Washington által alakított Joshua Taylor, a különleges erők volt katonája a gyásszal küzd, miközben küldetésre indul, hogy felkutassa és megsemmisítse a Teremtőt, a mesterséges intelligencia fegyverei mögött álló agytrösztöt. Ez az entitás nem más, mint egy gyermeki lény, így pedig egyből saját magával is meg kell küzdeni az apaként kudarcot valló főhősnek.

A film azonban nem a mondanivalójának egyediségével, inkább a lenyűgöző látványával tűnik ki. A Zsivány Egyes című Star Wars-részt is jegyző Gareth Edwards ebbe a filmjébe is részben átültette az ottani grandiózus atmoszférát. Amennyiben egy látványos művet keresünk az idei kínálatból, az Alkotó mindenképpen ajánlott.

Bird Box Barcelona

A 2018-ban Sandra Bullock főszereplésével elkészült Madarak a dobozban nagy népszerűségre tett szert megjelenésekor. Az idei Bird Box Barcelona című film ugyanabba az apokaliptikus világba vezet el minket, ahol csak becsukott vagy lekötött szemmel lehet túlélni. Ez a spin-off az elődjéhez képest újabb kérdéseket boncolgat: azoknak a látóknak a létezését, akik képesek túlélni az ilyen entitások látványát. Az alkotás horrorelemekben most sem szűkölködik, az üres barcelonai környezet pedig különösen érdekesen fest. Aki esetleg nem látta az első részt, nyugodtan kezdhet akár ezzel is.

Netflixen elérhető.

A figyelmetekbe ajánljuk