Maurice Tillet birkózó
Fotó: Getty Images

A férfi, aki Shrek karakterét ihlette

Shrek az elmúlt évtizedek egyik leghíresebb animációs karaktere. Évekig pedig az a hír járta, hogy egy valós személy ihlette a sokak által kedvelt zöld ogrét. Most bemutatjuk Maurice Tillet fordulatos életét, aki mind jószívű jellemében, mind a zord külsejében inspirációt jelenthetett a mesebeli hős megalkotásában.


Maurice Tillet 1903-ban született. Bár szülei franciák voltak, gyermekkorát az orosz Ural-hegységben töltötte. Tillet élete fenekestül felfordult apja korai halála után, az 1917-es októberi orosz forradalom pedig arra kényszerítette őt és édesanyját, hogy Franciaországba, pontosabban Reims régiójába költözzenek.

Az áttelepülés egy teljesen új környezetet hozott magával, amelyben Tillet-nek alkalmazkodnia és teljesítenie kellett. A fiatal fiú mindennapjait azonban csak tovább bonyolította különös betegsége. Húszas évei elején ugyanis furcsa duzzanatot vett észre testének számos részén: többek között a lábán, a kezén és a fején.

Ez is érdekelhet:A „világ legrondább nője" – Mary Ann Bevan tragikus története

Az orvosok úgynevezett akromegáliát diagnosztizáltak nála, egy olyan állapotot, amelyet az agyalapi mirigy jóindulatú daganata idéz elő. Ez az állapot a csontok túlburjánzását és megvastagodását eredményezi. Ugyanakkor Tillet-nek egyedi megjelenést is adott, ami sok szempontból meghatározta későbbi életét.

Jogi pályára készült, azonban a diploma megszerzése után a haditengerészethez jelentkezett, ahol öt évig szolgált. Arról, hogy pontosan hogyan jutott el odáig, hogy birkózó legyen, nincsenek a History Defined cikke szerint sem biztos információk. De több különböző sztori látott napvilágot ezzel a döntéssel kapcsolatban.

Az összes történetben viszont van egy közös nevező, egy bizonyos Karl Pojello, aki korának egyik profi birkózója volt. A sportoló meg tudta győzni a különleges megjelenésű, 34 éves Tillet-et, hogy legyen profi birkózó, mivel úgy gondolta, hogy furcsa külseje nagy vonzerő lenne a közönség számára is. Ez a jelenség pedig korántsem volt különös ebben az időben.

A 20. század elején az embertelen showműsorok, ahol a cirkusztulajdonosok emberek betegségeivel és testi fogyatákosságaival kerestek vagyont, teljesen legálisak voltak és óriási látványosságnak számítottak. Manapság már szinte teljesen elképzelhetetlen, hogy fogyatékos embereket használjanak szórakoztatásra, de az 1840-es évektől az 1940-es évekig a freak show-k hatalmas népszerűségnek örvendtek.

Végül mindketten Párizsba költöztek, ahol Pojello elkezdte edzeni új tanítványát, és hamarosan mindketten birkózógálákon vettek részt Franciaországban és Angliában. Két sikerrel teli esztendő után azonban jött a második világháború, ezért Tillet 1939-ben az Egyesült Államokba költözött. Bár sok minden ott maradt Európában, a hírneve vele tartott.

Az édesanyja kedves jelleme miatt angyalnak hívta, így ez a becenév rajta ragadt.

en.m.wikipedia.org

Francia Angyalként kezdtek el hivatkozni rá az USA-ban, ahol egyedi megjelenése és képességei miatt tömegeket vonzott. Mind emellett pedig rendkívül jó adottságai is voltak a sporthoz, 19 hónapig veretlen maradt és 1940-től két éven át nehézsúlyú világbajnok volt.

Azonban pár év után beütött a krach. 1945-ben rohamosan romlani kezdett egészségügyi állapota. Ennek ellenére továbbra is szoros kapcsolatban maradt edzőjével és menedzserével, Pojellóval, illetve folytatta a birkózást, bár ekkora már nem volt legyőzhetetlen.

Olvasd el ezt is! A kutyaarcú ember – sokkoló történetek a viktoriánus kori Nagy-Britanniából

Az 1950-es években összebarátkozott Louis Linck szobrásszal, aki egy sor gipsz mellszobrot készített birkózó karrierjének emlékére. Ezeket mind a mai napig kiállítják, az egyik a chicagói Nemzetközi Sebészeti Múzeumban látható, míg a másik a Pennsylvania állambeli York-ban a York Barbell Buildingben található.

Maurice Tillet szív- és érrendszeri betegségben hunyt el 1954-ben. A Francia Angyal marandót alkotott mind a sport, mind pedig filmes világban, hiszen – bár a Dreamworks hivatalosan sosem erősítette meg – nagy valószínűséggel róla mintázták Shrekket.

A figyelmetekbe ajánljuk