Részlet a Metropolis című filmből

1924-ben az emberek azt gondolták, hogy ilyen lesz az élet 2024-ben

Nos, itt vagyunk. Ez az a jövő, amit elképzeltél? – tehetnénk fel a kérdést a múlt futuristáinak. Ugyanis nem rég napvilágot látott egy 1924-es cikk, amelyben az emberek a 100 évvel későbbi életről elmélkedtek.


Paul Fairie, a Calgary Egyetem kutatója egy hamarosan megjelenő könyvéhez régi újságok cikkeit olvasgatta, majd rábukkant egy 1924-es lapban egy jóslatokkal teli cikkre, ami a 100 évvel későbbi világot boncolgatta. Persze akadnak vicces állítások, de vannak olyanok is, amik nem állnak messze a valóságtól.

Ez is érdekelhet: Valóban másképp néznek ki az emberek, mint 100 évvel ezelőtt?

Jóslatok, amik bejöttek

Lakások és metró – Egy előrejelzés 100 emeletes lakóházakat jósolt. Igaz, nem sok ilyen szupermagas felhőkarcolóval büszkélkedhetünk, de világszerte több mint 20 épület éri el vagy haladja meg ezt a magasságot.

Száz emelet magasra fogunk emelkedni a levegőben. És alá fogunk ásni utakat, hogy hazajussunk, de azért majd fizetni kell

– olvasható a jóslatban.

Házimozi – Otthon filmet nézni könnyebb, mint valaha. Különösen a streamingháborúk és a világjárvány idején megváltozott tartalomfogyasztási szokásainknak köszönhetően. Már egy hosszú repülőút során is lehetőségünk van arra, hogy filmezzünk, illetve nap mint nap készítünk saját felvételeket okostelefonjainknak köszönhetően. De miképp szólt a jóslat? Íme:

A filmek minden otthonban ott lesznek. A vonatok, amelyek kétszer-háromszor olyan gyorsan fognak közlekedni, mint most, filmszínházakkal lesznek felszerelve. A családok pedig saját filmeket készítenek majd maguknak.

Filmes realizmus – Egy gyors pillantás bármelyik jól megcsinált, CGI-vel feljavított filmre bizonyítja, hogy ez valóban sikerült. A mesterséges intelligenciáról nem is beszélve.

A mozgóképek 100 év múlva annyira élethűek lesznek, hogy képtelen leszel eldönteni, hogy ezek csak kreált képek vagy a valóság.

Jelenet a Metropolis című 1927-es sci-fiből.

IMDB

Olvasd el ezt is! Amikor megelevenedik a múlt – színes felvételek a viktoriánus korból

Jóslatok, amik nem helyesek

New York lakossága – Egy ingatlanbáró J. P. Day úgy vélte, hogy New York lakossága 2024-re eléri a 30 milliót, illetve hogy nem lesznek közlekedési problémák. Ez egy kicsit túlságosan optimista előrejelzés volt, hiszen New York lakossága ma 8,5 millió fő, a közlekedés pedig olykor katasztrofális a városban.

A dzsessz klasszikus lesz – Míg egyes vallási vezetők a dzsesszt az ördög művének gondolták, addig Paul Kochanski orosz klasszikus hegedűművész védelmébe vette a szinkópás zenét.

A dzsessz erőteljesen fejleszti a zeneművészetet, és száz év múlva klasszikus zenének fog számítani. Nem tudom elképzelni, hogyan mondhatja bárki is, hogy az dzsessz bűnös és romboló erő. Ezeket az állításokat teljesen nevetségesnek tartom

– mondta Kochanski.

Várható élettartam Sir H. Kingsley Wood 1924-ben azt jósolta, hogy mára az átlagos várható élettartam „legalább 100 év" lesz. Bár jelentősen megemelkedett az élettertam, ez napjainkban csupán 71 esztendő.

Jóslatok, amik teljes balgaságok mai szemmel nézve

A lovak kihalnak – Az USC egyik professzora, E.L. Furlong azt jósolta, hogy a lovak napjainkra a kihalás szélén fognak állni, hiszen az autóknak köszönhetően használhatatlanná válnak.

Száz év múlva talán állatkertekben láthatunk majd csak lovakat. Biztos vagyok benne, hogy sehol máshol nem fogjuk megtalálni őket

– állította a szakember.

A mozi világbékét teremt – Egy teljesen naiv prófécia szerint 2024-ben a legfontosabb dolog, amelynek elérésében segíthet a mozi, az a világbéke lesz. A filmmogul D.W. Griffith úgy vélte, hogy a mozgóképek segítenek majd eltüntetni minden fegyveres konfliktus a Földről, illetve bevezetni a béke új korszakát a civilizációnkba. Sajnos ennél nagyobbat nem is tévedhetett volna.

Az emberek megváltoznak anatómiailagArthur Dean, akinek szülői tanácsadó rovata az Egyesült Államokban rendkívül népszerű volt az 1920-as években, aggodalmát fejezte ki a táplálkozási szokásokkal kapcsolatban:

Néha elgondolkodom azon, hogy vajon hogyan fog kinézni és milyen lesz a gyomrunk 100 év múlva. Talán nem lesznek már fogaink. De lesz-e bármilyen szín az arcunkon a festéken kívül? Lesz-e a férfiaknak bármilyen említésre méltó magasságuk, vagy csupán körméretük lesz? Elképzelhető.

A figyelmetekbe ajánljuk