régi fotók képkeretben

Valóban másképp néznek ki az emberek, mint 100 évvel ezelőtt?

Biztos mi is gondolkodtunk már azon, mitől függhet az, hogy egyesek arcberendezése olyan, mintha egy letűnt történelmi korszakból vagy több évtizeddel korábbról maradt volna itt 2024-ben, míg mások – 21.századi szemmel nézve – tökéletesen fotogének. Ennek a dilemmának járt utána nemrég Michael Sheehan viselkedésökológus, a válasza pedig meglepő kulturális tényezőkre is rávilágított.


Sokszor lehetett már az a benyomásunk egy kosztümös film kapcsán, hogy egyes szereplők egyszerűen nem illettek bele a környezetbe, nem tudtuk elhinni, hogy ők nem 21. századi karakterek. Így kijelenthető, hogy sokunk számára egyes arctípusok valóban modernebbnek tűnhetnek.

Kérdés, miért érezzük ezt így: valóban létezik kategorikusan régi és modern arcberendezés?

Ez is érdekelhet: Mindenkinek lesz egy mesterséges harmadik szeme a jövőben?

Michael Sheehan, a Cornell Egyetem viselkedésökológusa szerint mivel az emberek társas állatok, arcvonásaink az idők során diverzifikálódtak, hogy könnyen felismerjük egymást.

Tekintettel arra, hogy arcvonásaink lassan fejlődtek, vajon ugyanez az evolúciós folyamat felelős azért, hogy az arcok ma modernnek tűnnek? Sheehan ebben már nem olyan biztos.

emberi arc a telefon kamer\u00e1j\u00e1ban

Fotó: Antoine Beauvillain/Unsplash

A 20. század közepe és napjaink között az emberek megjelenésében érzékelhető különbségek szinte biztosan inkább a stilisztikai, ápolási vagy táplálkozási változásoknak, mintsem az arc evolúciójának az eredményei

nyilatkozta a kutató. Bár őseink úgy fejlődtek, hogy változatos arcvonásokkal rendelkezzenek, szerinte nem valószínű, hogy az arcunk az utóbbi évszázadok alatt jelentősen megváltozott volna.

Ha eltekintünk minden olyan külső divat szerinti és kulturális tényezőtől, ami lehetővé teszi, hogy modernnek érzékeljenek minket, a természetes arcunk valójában nem különbözik annyira a korábbi évtizedek, évszázadok arcaihoz képest.

Ezt is nézd meg! Elvarázsolt világból érkeznek ezek a festett női arcok

Sheehan munkája során megállapította, hogy a kiegyensúlyozó szelekció stabilizálja arcunk sokféleségét. Ez azt jelenti, hogy bár nagymértékben különböznek egymástól, mégis fenntartanak egy olyan átlagot, amely az idők során változatlan marad.

Tehát ha érzékelünk is különbséget a régi és mai fotókon látható arcok között, az leginkább a kulturális trendek, a jelenlegi szépségszabványok és a jobb egészségügyi ellátás eredménye, mintsem a koronként változó arcberendezésé.


A figyelmetekbe ajánljuk