szexi jóképű szőkés szakállas kékszemű fehér pólós férfi telefonozik egy takaró lila pokróc alatt az ágyban a képébe világít az okostelefon kijelző fénye

Magunkkal hordjuk a fürdőszobába, nyomkodjunk a wc-n, és mellette alszunk: mobiltelefonunk mára olyannyira az életünk részévé vált, hogy el sem tudjuk képzelni a mindennapjainkat nélküle. Ennek azonban káros hatásai is vannak, amelyek nem csak fizikai, de szellemi egészségünket is veszélyezteti.


Alább bemutatjuk az öt leggyakoribb negatív hatását az állandó mobilhasználatnak. Bár elsőre talán nehezen akarjuk majd beismerni, de végül értelmet nyerhet egy-egy panaszunk, aminek eddig nem is sejtettük az okát.

Rosszabbul alszunk

Getty Images /Basak Gurbuz Derman

Sokan hagyjuk telefonunkat az éjjeliszekrényen éjszakára, sőt, van olyan is, akire a kezében a készülékkel jön rá az álom. Bár a telefonos ébresztők miatt ez részben érthető, jobban tesszük, ha kétszer is megfontoljuk, hogy hol tartjuk a mobilunkat éjszaka.

Az ugyanis rövid hullámú, kék fényt bocsát ki, amely ugyan napközben nem okoz gondot, de este csökkenti az elszenderést és pihentető alvást segítő melatonin-termelést. Szakértők javaslata szerint a legidálisabb, ha a lefekvés előtti fél órában már nem nézünk rá a képernyőre, sőt, távolabb is tesszük magunktól a készüléket.

Nem tudunk koncentrálni

Getty Images /Hinterhouse Productions

Okostelefonunk a produktivitásunkra is hatással van: munka közben ugyanis könnyen kizökkenthet minket egy üzenet, pláne, ha azonnali válaszadási kényszert érzünk.

Elsőre talán nem gondoljuk, hogy ez problémát jelenthet, azonban kutatási eredmények azt igazolják, hogy emiatt sokkal lassabban tudunk haladni, úgy, hogy közben észre sem vesszük. Erre a legjobb megoldás, ha a fontosabb tennivalóknál lenémítjuk a telefont.

Elveszik a kreativitásunk

Getty Images /Tara Moore

Amikor unatkozunk, négy agyi terület aktiválódik egyszerre, aminek a különböző ötleteinket és gondolatainkat köszönhetjük. Ez a kreativitási hullám azonban nem indul be, ha minden ilyen alkalommal a telefonunkhoz nyúlunk unaloműzés gyanánt.

Hogy újraélesszük elménk kreatív működését, ahhoz egy időre félre kell tennünk a mobilunkat, és hagyni, hogy az agytekervényeink dolgozzanak helyette.

Fájnak az ízületeink

Getty Images /Peter Dazeley

Egy felmérés szerint az amerikaiak napi öt órát töltenek azzal, hogy pötyögnek és nézelődnek a telefonjukon. Ez a folyamat hosszútávon izomfájdalmak kialakulásához vezet, valamint az úgynevezett „szelfi-könyök" megjelenéséhez. Utóbbi kialakulásának oka, ha a karunkat nem természetes szögben, hanem felfelé fordítva tartjuk. Ennek következménye, hogy beáll a könyökünk, a kezünkben pedig fájdalmat, zsibbadást tapasztalunk.

Gyakran vannak kisebb fertőzéseink

Getty Images /Justin Paget

Egyes statisztikák szerint tízszer annyi kórokozó él a telefonunkon, mint egy WC-ülőkén. Ha belegondolunk abba, hogy egy nap alatt mennyi mindent csinálunk, hány helyen fordulunk meg, hány alkalommal szállunk tömegközlekedési eszközre, és mindeközben hányszor nyúlunk hozzá a telefonunkhoz, a felmérési adat már nem is annyira meglepő.

A mobilunk felületén hosszú ideig életképes baktériumokat pedig könnyen továbbvisszük a testünkre, ha nem ügyelünk eléggé a rendszeres kézmosásra, fertőtlenítésre.

via Bien.hu

A figyelmetekbe ajánljuk