tasmániai tigris

Kiszínezték a felvételt, amin az utolsó tasmániai tigrist láthatjuk

Közel egy évszázaddal ezelőtt rövid felvételt készítettek az utolsó ismert tasmán tigrisről, amint az ausztráliai Beaumaris állatkertben a ketrecében sétálgatott. A jól ismert videót most színesben is megtekinthetjük.


A feljavított felvételt az ausztrál Nemzeti Film- és Hangarchívum (NFSA) szeptember 6-án osztott meg a YouTube-on. Benjamin hátán és farán sötétbarnával csíkozott, sárgás szőrzet látható. Amikor pedig ásításra tátja a száját, láthatjuk, hogy nyelve és szája rózsaszín árnyalatú.

David Fleay ausztrál természettudós 1933. decemberében 35 milliméteres filmre rögzítette a felvételeket. Maga a film és a negatív az NFSA gyűjteményében volt található, ám a negatívot nemrégiben 4K felbontásban szkennelték, majd Samuel François-Steininger filmproducer felügyelete mellett a párizsi Composite Filmsnél színezték.

A felvételek színezése ilyen nagy felbontásban óriási kihívást jelentett, mivel a tigris bundája rendkívül sűrű volt, és sok szőrszálat kellett részletesen kidolgozni és animálni"

– nyilatkozta François-Steininger.


(ScienceAlert)

A figyelmetekbe ajánljuk