Tarantino.
Getty Images

6 várva várt film, ami végül soha nem készült el

A filmes világot ismerők pontosan tudják, hogy a projektek jelentős részéből jó eséllyel nem lesz semmi, de az már egy fokkal meglepőbb, hogy ugyanez az állítás igaz a legnagyobb rendezők és írók ötleteire is. Ennek okán az alábbi cikkben 6 olyan várva várt filmet mutatunk be, ami végül soha nem készült el.


Quentin Tarantino és a Star Trek?

A Ponyvaregény legendás rendezőjét, az éppen utolsó filmjére készülő Quentin Tarantinót elég nehezen tudjuk elképzelni egy sci-fi vagy fantasy projekten dolgozni. Pedig kis híján megtörtént!

2017-ben a direktor ugyanis a fejébe vette, hogy a saját elképzelései alapján Star Trek-filmet akar rendezni. Az ok rendkívül egyszerű: Tarantino imádta a William Shatner fémjelezte eredeti sorozat egyik epizódját, amely egy Földhöz hasonló bolygón játszódott, a hely kultúráját pedig az 1920-as évek bűnbandái ihlették.

Tarantino úgy gondolta, hogy az előbbi koncepció mentén nagyon szívesen belevágna egy ilyen projektbe, sőt, az executive producerrel, J.J. Abrams-szel össze is hívtak egy forgatókönyvíró-megbeszélést is.

A produkció azonban váratlanul elakadt, és a rendező 2019-ben bejelentette, hogy végül semmi nem lesz a dologból – az okokat azonban a mai napig nem tisztázta – írja a Listverse.

Pókember 4.

A ’2000-es években megjelent Pókember-filmek óriási kereskedelmi sikert arattak, ezért a 3. rész után elkezdődtek a 4. rész szervezési munkálatai. A rendező Sam Raimi úgy gondolta, hogy ez az epizód lesz a pont a történet végén. A terv azonban meghiúsult.

Nagyon elégedetlen voltam a Pókember 3. részével, és azt akartam, hogy a 4. rész nagyon jól záruljon

– emlékezett vissza Raimi 2013-ban.

A rendező azonban hozzátette, hogy a túl szoros határidők miatt folyamatos csúszásokkal kellett küzdenie, illetve a kreatív munkálatok sem úgy működtek, mint ahogy azt várta.

A rajongók azonban sajnálhatják, hogy film végül nem készült el, ugyanis stáblista egészen elképesztő lett volna: Tobey Maguire mellett John Malkovich és Anne Hathaway is feltűnt volna a moziban.

Ez is érdekelhet: Majdnem 300-szor látta az új Pókember-filmet, rekordot döntött

A bukott Batman-mozi árnyékában

Az 1997-es Batman és Robin csúfos bukása után Joel Schumacher rendező belátta, hogy a jövőben vissza kell térni a kissé sötétebb Batman-ábrázolásokhoz, és hanyagolni kellene a „családbarát” megközelítést.

Úgy éreztem, hogy sok idősebb rajongónak csalódást okoztam azzal, hogy túlságosan tudatosan ügyeltem a családi aspektusra. Több tízezer levelet kaptam a szülőktől, akik olyan filmet kértek, amelyet a gyerekeik is megnézhetnek. Most pedig tartozom a hardcore rajongóknak azzal a Batman-filmmel, amire igazán vágytak

– mondta Schumacher 1997-ben a Variety-nek.

A rendező új történetszálában a Madárijesztő és Harley Quinn összefogott volna a Denevérember ellen, az előbbi karakter kapcsán pedig már meg is keresték Nicholas Cage-et.

A Warner azonban másként gondolkodott a Batman-projektről, és a korábbi mozi csúfos kudarca miatt egészen Christopher Nolan 2005-ös filmjééig jegelte az ehhez hasonló produkciókat.

Jodorowsky Dűnéje

Sokak szerint Alejandro Jodorowsky Dűne-adaptációja a valaha volt leghíresebb el nem készült film. Miután a ’70-es években Michel Seydoux producer felajánlotta neki, hogy finanszírozza a következő művét, Jodorowsky választása Frank HerbertDűne című klasszikusára esett. A rendező azonban gyökeresen megváltoztatta volna történet menetét, például a főszereplő a mozi végén egy bolygóvá változott volna.

A szereposztás is igen érdekesre sikeredett: Jodorowsky a saját fiának adta volna a főszerepet, míg Padisah császárt Salvador Dalí alakította volna, a film zenéjével pedig a Pink Floydot akarta megbízni.

A stúdiók azonban elutasították a művészt, ugyanis a furcsa történetszál és szereposztás mellett a 10-14 órás (!) játékidő sem tetszett nekik.

Külön érdekesség, hogy Jodorowsky Dűne-adaptációjáról később egy dokumentumfilm is készült.

George Lucas harmadik Star Wars-trilógiája

A The Star Wars Archives: 1999-2005 című könyvben a Star Wars szülőatyja, George Lucas elárulta, hogy nagyon szeretett volna három filmet forgatni a Birodalom bukása utáni időszakról. A trilógia Luke és Leia történetét követte volna nyomon, az előbbi felélesztette volna a Jedi Rendet, míg az utóbbi a Köztársaság vezetője lett volna.

Emellett a történetben komoly szerepe lett volna a Baljós árnyakból ismert Darth Maulnak is, aki Palpatine bukása után egyfajta „intergalaktikus gengszterré” vált volna.

A lista előző szereplőivel ellentétben azonban itt nem a pénz, vagy a stúdiók hátráltatták a projektet, hanem maga Lucas, aki érthető módon úgy döntött, hogy inkább az akkoriban pár hónapos kislányára akar koncentrálni.

Superman és az óriáspók

1996-ban a Warner Bros. megkereste Kevin Smith-t, és felajánlották neki, hogy írja meg a legújabb Superman-forgatókönyvet. Smith teljesen odavolt, hiszen az egyik gyerekkori álma vált valóra – ekkor még azonban nem tudott a fejesek elvárásairól. Ugyanis nem sokkal később megjelentek a producerek a furcsábbnál furcsább elképzeléseikkel.

De mik voltak ezek a kérések? Például le akarták cserélni Superman klasszikus jelmezét, a szuperhős nem repülhetett volna, és Clark Kentnek egy óriáspókkal kellett volna harcolnia.

A projekt ettől függetlenül haladt előre, Nicholas Cage megkapta a főszerepet, Tim Burton pedig a rendezői feladatokért volt felelős. A díszletmunkák is elindultak már, ám mivel a forgatókönyv nagyon gyatrára sikeredett, a projektet inkább elhalasztották, mára pedig nagyon úgy tűnik, hogy le is fújták.

Igaz, a legutóbbi Flash-filmben az óriáspókkal harcoló Nicholas Cage CGI-változata is feltűnt, de ez valószínűleg inkább egy vicces kiszólás akart lenni.

A figyelmetekbe ajánljuk