Avatar.
20th Century Fox

Amikor semmi nem akar összejönni – 5 világhírű film, aminek az elkészítése egy örökkévalóságnak tűnt

Az minden bizonnyal senkinek sem meglepő, hogy egy nagyköltségvetésű mozi legyártása rengeteg időt és energiát vesz igénybe, azonban ez a jelenség néha szélsőségessé válik. Ennek apropóján az alábbi cikkben 5 olyan világhírű filmet sorolunk fel, ami rettentően sok ideig készült.


Apokalipszis most – 4 év

Francis Ford Coppola filmje akkora nehézségek árán jött létre, hogy konkrétan még egy dokumentumfilm is készült róla.

A forgatás közben ugyanis az akkor még kifejezetten fiatalnak számító Martin Sheen szívrohamot kapott, és a felépülés után komoly depresszióba esett. Emellett a másik ikonikus főszereplő Marlon Brando is mélyponton volt, A Keresztapa sztárja ugyanis folyamatosan motivációs problémákkal küzdött, illetve nem egyszer jelentős súlyfelesleggel érkezett meg a forgatásra.

Ettől függetlenül a film 1979-es megjelenése után óriási sikereket ért el, sőt egyesek szerint Coppola egy valódi mesterművet tett le az asztalra.

Tágra zárt szemek – 4 év

Stanley Kubrick legutolsó, 1999-ben megjelent filmjének munkálatai borzasztóan nehezen mentek. A rendező eleinte folyamatosan cserélgette a forgatókönyveket, a java azonban csak ezután jött. A forgatási idő egy átlagos film esetében maximum néhány hónapot vesz igénybe, azonban ezt a mozit 15 hónapig készítették, gyakorlatilag megállás nélkül.

A színészek és a stábtagok később arról számoltak be, hogy életük legfárasztóbb időszakát élték át, azonban Kubrick ragaszkodott hozzá, hogy minden képkockának úgy kell kinéznie, ahogy azt ő megálmodta.

Ez is érdekelhet: Közel 30 év után új feldolgozást kap az egyik legnagyobb klasszikus – itt az első trailer

Sráckor – 12 év

Richard Linklater nagyszabású projektje nem a költségvetés vagy a logisztika, hanem a konkrét történet miatt lett ilyen hosszú. A Sráckor ugyanis egy csapat gyerek felnövéstörténetét meséli el oly módon, hogy az időugrásoknál nem más színészeket láthatunk, hanem ugyanazokat az embereket, csak mondjuk 5 évvel később.

Linklater 12 éven át minden nyáron forgatott a kiválasztott színészekkel, ami egy egészen páratlan vállalás volt, szerencsére mind a szakma, mind a közönség odavolt a filmért.

Ezt jól bizonyítja az a tény is, hogy a női főszereplő, Patricia Arquette Oscar-díjat kapott az alakításáért.

Avatar – 12 év

Akármennyire is hihetetlennek tűnik, James Cameron már a Titanic idején, 1997-ben befejezte az Avatar forgatókönyvét, sőt már az előkészítő munkálatokat is megkezdte, azonban egy idő után rájött, hogy a számára szükséges technológiát egyszerűen még nem fejlesztették ki.

Emiatt pár évre félretette magát a filmet, és leginkább a különböző filmes megoldásokra kezdett el fókuszálni, amik közelebb vitték a mozi megvalósításához.

2009-ben aztán végül megjelent az Avatar, ami a filmtörténelem egyik legnagyobb sikereként van számon tartva.

The Thief and the Cobbler – 28 év

Richard Williams 28 éven át készítette ezt az animációs filmet! Williams 1964-ben kezdett hozzá a projekthez, de a kiszámíthatatlan finanszírozás miatt egyszerre csak néhány jelenetet tudott leforgatni, ami miatt nagyon lelassult a gyártás.

A sanyarú évtizedek után a rendezőnek végül sikerült elegendő finanszírozást és forgalmazást biztosítania a filmhez a Warner Bros.-tól, és végül 1993-ban megjelent az alkotása.

A kritikusok azonban a nehéz körülmények ellenére sem voltak kegyesek Williams művével, amelyet alaposan lehúztak.

A figyelmetekbe ajánljuk