Pán Péter
Disney

4 Disney-teória, amitől teljesen megváltoznak gyermekkorunk kedvenc történetei

Az elmúlt években sorra látnak napvilágot a hátborzongatóbbnál hátborzongatóbb Disney-elméletek, amelyek nemcsak sötét ösvényre terelik a klasszikus történeteket, de még a karakterek megítélését is befolyásolják. Persze hitelt egyiknek sem szabad adnunk, de mégis érdekes, hogy a rajongók, milyen történetekkel rukkolnak elő. Ilyen teóriából mutatunk most négyet.


A Hófehérke szomorú befejezése

A Hófehérke története a legtöbbünk számára ismert, de a herceg karakterének van egy olyan értelmezése is, amely megváltoztatja az egész rajzfilm perspektíváját. Az elképzelés szerint a herceg valójában nem létezik, hanem a halált szimbolizálja. Az elmélet szerint a film elején a halál jelenik meg a falnál, amikor a hercegnő túl közel kerül a kút széléhez. Hófehérke meglátja az ifjú lovagot, majd ijedten visszafut a palotába. Ez a halál elől való menekülést szimbolizálja.

A herceg különböző megjelenései bizonyos pillanatokban alátámasztani látszanak ezeket az állításokat. Például miközben a megmérgezett Hófehérke a koporsóban fekszik, azt várja, hogy a lelke végre kiszabaduljon. Amikor a herceg megcsókolja őt, a lelkét a mennybe viszi, amit a rajzfilm végén az égi királyság jelképez, amely alatt állni látjuk őket.

Olvasd el ezt is! Miért viselnek fehér kesztyűt a Disney-karakterek?

Eszeveszett birodalom: az állatok, akik beszélnek

Az Eszeveszett birodalom rajongói észrevettek egy részletet, amely sokak figyelmét elkerülhette, mégis érdekes teória született belőle. Az egyik jelenetben, amikor Kuzko a dzsungelben sétál, azt láthatjuk, hogy egy bogár emberi hangon kiált segítségéért, mielőtt egy pók felfalja.

A rajongók megjegyzik, hogy csak azok az állatok tudnak beszélni, akik eredetileg emberek voltak, például maga a főszereplő, Kuzko. Ez azt jelenti, hogy a légy eredetileg ember volt?

Füles egykor kisfiú vot?

A Disney-figurák általában vidám karakterek, akik fiatal rajongóik kedvéért megőrizték napfényes kedvüket. Vannak azonban kivételek, mint például Morgó, a durcás törpe a Hófehérkéből, de ott van még Füles is, Micimackó szamárbarátja, akit mindig szomorú és reménytelen állapotban mutatnak be.

Füles mentális állapotáról, és arról, hogy klinikai depresszióban szenved-e vagy sem, már sok szakirodalom született. Egy bizonyos elmélet azonban nem azt vizsgálja, hogy pontosan mi a baja, hanem azt, hogy hogyan került ilyen állapotba. Milyen tippek születtek? Néhány rajongó szerint Füles egy igazi kisfiú volt, akit az 1940-es Pinokkióban bemutatott rejtélyes szigetre vittek, ahol számtalan gyereket varázsoltak át beszélő szamárrá. Fülesnek azonban sikerült megszöknie, majd összebarátkozott Micimackóval és többi barátjával.

Ha még több Disney-teóriára vágynál: Hook kapitány ölte meg Ariel anyukáját?

Pán Péter a halál angyala

Mindenki ismeri a történetet a zöld ruhás kisfiúról, aki egy éjszaka meglátogatja a három angol gyerkőcöt, hogy repülve elvigye őket Sohaországba, ahol a gyerekek soha nem nőnek fel. A mese így egészen elbűvölően hat, de néhány teória szerint a cselekmény korántsem ilyen vidám. Pán Péter valójában a halálangyala és ő segíti át a gyermekeket a túlvilágra. Ezzel pedig értelmet nyerne az az állítás, hogy Sohaországban miért nem öregednek az emberek. Azt is megemlítik, hogy Pán Péter a nehézségekkel küzdő gyermekeket hívja meg országába, ahol boldog lurkók lehetnek az idők végezetéig.

A figyelmetekbe ajánljuk