pocahontas és john smith

5 történelmi tévedés a Disney-mesékben, amit szándékosan követtek el

A Disney rengeteg csodálatos történetet alkotott, amelyeket mindannyian teljes szívünkből szeretünk, és amelyek varázslattal töltenek el minket minden alkalommal, amikor megnézzük őket. Sok rajzfilm valós eseményeken alapul, vagy szorosan kapcsolódik a történelmünkhöz, de olykor feláldozzák a történelmi pontosságot, annak érdekében, hogy igazi mesét teremtsenek.


Nem volt szerelem Pocahontas és John Smith között

adisneysoul.tumblr.com

A rajzfilmben láthatjuk, ahogy Pocahontas és John Smith között romantikus kapcsolat bontakozik ki, ez azonban nem egészen így történt. A férfi valóban létezett, de nem volt a szerelme. Smith egy Virginia Company nevű vállalkozás tagja volt, akik Angliából utaztak az Újvilágba és a közelben telepedtek le.

Tiana nem nyithatott volna éttermet, és nem mehetett volna hozzá Naveenhez

Pinterest

A cselekmény az 1900-as évek elején játszódik New Orleansban, a Jim Crow-féle faji szegregáció idején. Egy fekete lánynak (Tiana) nemcsak az nem lett volna lehetséges, hogy saját éttermet nyisson, de az sem, hogy feleségül menjen Naveenhez, mivel a fajok közötti házasságok illegálisak voltak.

Csipkerózsika és Fülöp herceg tánca

Bizonyára emlékszel a Csipkerózsika utolsó jelenetére, amikor Fülöp gyengéden átkarolja Auróra hercegnő derekát, és boldogan táncolnak, míg meg nem halnak. De abban az időben, egészen pontosan a 14. században csak az volt elfogadott, ha tánc közben a párok csupán egymás kezét érintették meg. Ezzel szemben pedig ahogy ők táncoltak, hihetetlenül illetlennek számított volna.

Jázmin megjelenése

fanpop.com


Bár a Disney általában igyekszik elég pontos lenni, és a karakterek ruházata a korszakhoz illeszkedik, az Aladdin esetében ez nem így történt. A film cselekménye a 4-7. században játszódik, az arab lányok pedig akkoriban sokkal konzervatívabb ruhákat viseltek, valószínűleg még fátylat is, amely a szemükön kívül mindent eltakart.

Herkules története

Ellentétben azzal, ahogyan a Disney Herkules történetét feldolgozza, Hádésznak szinte semmi köze nem volt a hőshöz, akit a görögök Héraklész néven ismertek. A hős életének igazi ellenfele Héra, Zeusz felesége volt. Az istennő ugyanis megvetette Héraklészt, hiszen Zeusz egy újabb törvénytelen gyermeke volt, és mert halandó szülei Héraklésznek nevezték el. Ironikus módon azért adták ezt a nevet neki (ami azt jelenti, "Héra dicsősége"), hogy ezzel csillapítsák Héra haragját.

(BrightSide)

A figyelmetekbe ajánljuk