walt disney mickey egér
Walt Disney egyik barátjától kölcsönözte az ötletet.


A Mickey egér és Donald kacsa karaktereiről elhíresült Walt Disney 1901-ben született Walt Elias Disney néven. Rajzfilmjei mellett parkot is tervezett, ez a Disneyland, melyet 1955-ben nyitottak meg Los Angeles mellett.

Walt volt a negyedik gyerek a családban. Amikor egészen pici volt, szülei egy farmra költöztek Missouriban. Walt már ekkor szeretett rajzolni.

A család később Kansas City-be költözött, itt az apa arra vette rá gyerekeit, hogy újságot hordjanak ki. Walt Disney elmondása alapján ez a korai rákényszerítés későbbi kényszerességhez vezetett az életében.

A városban kezdett el rajzfilmkészítést tanulni, majd a város művészeti iskolájába jelentkezett. 1917-ben a család Chicagóba költözött. Az ottani középiskolai tanulmányai alatt Walt újság karikaturistának készült.

Terveit kettészakította az I. világháború. 1919-ben visszatért Kansas City-be, itt ismerte meg jó barátját, Ub Iwerks-et. 1922-ben együtt nyitottak egy kis stúdiót.

1928-ban, a közhiedelemmel ellentétben Ub Iwerks rajzolta és animálta először Mickey egeret. Az első rajzfilm esetében a rajzolást és animálást két hét alatt vitte véghez, ez más animátoroknak hónapokat venne igénybe.

Iwerks Kansas City-ben nőtt fel. Apja, aki egy német bevándorló volt, ismertette meg őt a film szeretetével. Ub Iwerks nemcsak a rajzokért, de a speciális effektusokért is felelt. Amikor arról volt szó, hogy ki arassa le a babérokat, ő háttérbe húzódott és hagyta Disney-t érvényesülni.

Sajnos a mai napig él egy történet, miszerint Walt Disney egy vonaton találta ki Mickey karakterét. Walt tehát átírta az igazi történetet, amely szerint a 20-as években a csőd szélére sodródott és csak Ub Iwerks segíthetett neki. Gyorsan meg kellett alkotni egy figurát, ekkor született meg Mickey egér.

Iwerks 1930-ban különvált Disney-től nézeteltérésük miatt. 1940-ben visszatért a stúdióba és úgy folytatták a közös munkát, mintha semmi sem történt volna. 1966-ig, Disney haláláig dolgoztak együtt.

Noha Iwerks életében nem emelték ki szerepének fontosságát, 1999-ben a Disney feltárta, hogy ki is rajzolta a híres egeret.

(Források: Britannica, Kcur)

A figyelmetekbe ajánljuk