Robert Pattinson a Tenetben
HBO

Új Tenet-bemutató: úgy tűnik, Christopher Nolan kibékült a Warnerrel

Az Oppenheimer rendezője újra összeáll a Warner Bros.-szal, hogy ismét a mozikba kerüljön a 2020-as, csúnyán megbukott Tenet című filmje. Úgy tűnik, többről van szó egy sima promóciós kampányál, a bemutató pedig talán a stúdió és az idei Oscar-díj egyik legkomolyabb várományosa közötti viszony rendeződését jelzi.


A világjárvány idején a Tenet volt az első hollywoodi film, ami a lezárások után a mozikba került. Bár az idő fogalmát elég lazán kezelő alkotás azonnal közönségkedvenc lett, érthető okokból nem mindenki merészkedett be a mozitermekbe, ezért a film a 365 millió dolláros (mai árfolyammal számítva 131 milliárd forint) nemzetközi bevételével csúnyán alulmúlta a várakozásokat, és még az elkészítés költségeit sem termelte ki.

A bukás a Warner Bros. akkori vezetőségének is felróható: a stúdió a Tenet megjelenése után bejelentette, hogy az összes frissen bemutatott filmjét azonnal kiadja az HBO Maxon is, kizárólagos mozis időablak nélkül. Christopher Nolan akkor emiatt nyilvánosan elítélte a Warner Bros.-t, és szakított a céggel, amely addig közel két évtizeden át gyártotta és forgalmazta filmjeit.

John David Washington a Tenetben

John David Washington a Tenetben

HBO

A döntés anyagi vonzata helyett Nolant sokkal inkább az esztétikai problémák zaklatták fel. Akkor azt nyilatkozta: hitetlenkedik a Warner hibrid forgalmazási stratégiája miatt, amivel a mozivászonra megálmodott élményeket mindenféle egyeztetés nélkül azonnal ráengedi a streaming-platformra, ezáltal pedig az otthoni képernyőkre is. Ez márpedig elég nagy csapás egy olyan rendezőnek, akinek védjegye, hogy az utolsó részletekig kimunkált, a lehető legszélesebb képernyőt és legjobb hangrendszert megkövetelő filmeket forgat.

Most azonban úgy tűnik, megtört a jég a Warner és Nolan között, ugyanis a Variety értesülései szerint az új Denis Villeneuve-film bemutatója előtt újra a mozikba kerül a hányattatott sorsú Tenet.

A film csak limitált ideig – február 23-tól kezdve egy hétig– megy majd az amerikai mozikban, ezúttal már az eredetileg megálmodott 70 mm-es IMAX-formátumban is. A vetítéseken a stúdió exkluzív felvételeket is bemutat majd a Dűne egy héttel később, március 1-jén megjelenő második részéből.

Nolan így nyilatkozott a hírrel kapcsolatban:

Látva a közönség reakcióját az Oppenheimer nagy formátumú bemutatójára, nagyon örülök, hogy a Warner Bros. lehetőséget ad az embereknek, hogy a Tenetet úgy lássák, ahogyan eredetileg is látniuk kellett volna: a legnagyobb IMAX formátumú vásznakon. És megtisztelő, hogy a mi filmünk melegíti be a vetítőket a Dűne lehengerlő második része előtt.

A Dűne-filmek rendezője, Denis Villeneuve hozzátette:

Nézőként mindig is nagyra értékeltem Chris előremutató gondolkodását, különösen akkor, amikor nagy formátumú filmmel dolgozik. Éppen ezért lelkesen várom, hogy újra láthassam a Tenetet, de most 70 mm-es IMAX-ben, úgy, ahogyan leforgatták.

Nolan egyébként nemrégiben már úgy nyilatkozott, hogy újra „abszolút" együtt dolgozna a stúdióval. A rendező és a cég közötti viszony javulásának jele lehet az is, hogy Nolan az Oppenheimer utómunkálatait a Warner Bros. telephelyén végezte. A vállalat jelenlegi vezetője, Michael DeLuca pedig egyenesen így fogalmazott:

„Reméljük, hogy visszakapjuk Nolant.”

A figyelmetekbe ajánljuk