Bosch rejtett utalása: miképp szólhat egy 500 éves, fenékre írt dallam?

Bosch rejtett utalása: miképp szólhat egy 500 éves, fenékre írt dallam?

A régi festményeken olykor rejtett üzeneteket, kisebb utalásokat fedezhetünk fel. Hieronymus Bosch egyik legnépszerűbb alkotásán, a Gyönyörök kertjén is megbújt egy frappáns információ, amit valószínűleg eddig még sokan nem szúrtak ki.


Van valami szokatlanul izgalmas abban, amikor egy jól ismert festményen egy rejtett vagy diszkréten elhelyezett elemet találunk. Vajon milyen izgalomban lehetett az az orvos, aki először vette észre az emberi agy különös jelenlétét MichelangeloÁdám teremtése című festményén?

commons.wikimedia.org

Azonban van egy, ha nem is érdekesebb, de sokkal mókásabb lelet is. Néhány évvel ezelőtt az internet lázban égett, amikor egy Amelia nevű, vállalkozó kedvű blogger rögzítette és feltöltötte Hieronymus Bosch 1490 és 1510 között festett, Gyönyörök kertje című alkotásán található kottát – írja az Open Culture.

Ez is érdekelhet: 5 ellopott, híres festmény, amiről még most sem tudjuk, merre lehetnek

A blogger a rejtélyes kottát a festmény jobboldali szárnyán, a Pokolban, egy szenvedő bűnös fenekére írva találta. A pórul járt muzsikus a festmény jobb alsó sarkában látható, ahol Bosch az alvilág különböző kínzási módszereit mutatja be páratlan részletességgel.

A szerencsétlen pokollakó egy kinyitott kottáskönyv tetején fekszik, egy gigantikus lant által összezúzva, miközben egy varangyszerű démon nyújtja nyelvét dallamos feneke felé.

A jelenet fölött egy másik ember egy hárfára van felfűzve.

Mivel a festőről alig maradtak fenn életrajzi adatok, talán soha nem tudjuk meg, hogy miért döntött úgy, hogy ezt a bizonyos dallamot írja fel az illető hátsójára. Sok szakértő szerint talán azért döntött úgy, hogy a poklot ábrázoló képébe zenét illeszt, mert bűnös élvezetnek tekintette.

A figyelmetekbe ajánljuk