Keneth Branagh átnyújtja a tiszteletbeli BAFTA-díjat II. Erzsébet királynőnek 2013.ban
Fotó: Steve Parsons - WPA Pool/Getty Images

Erzsébet királynőről is megemlékeztek a britek legfontosabb filmes díjátadóján

A 76. Brit Filmakadémiai Díjátadón, a BAFTA-n ismét elárasztották a vörös szőnyeget a legkülönbözőbb országokból érkezett A-listások, hogy megünnepeljék az elmúlt évet.


A Richard E. Grant által vezetett, a londoni Southbank Centre-ben megrendezett 2023-as díjátadón a televíziós és filmes élet jelentős szereplőinek tavalyi teljesítményét ünnepelték, Sandy Powell jelmeztervező pedig a rangos Fellowship-díjat vehette át.

Ez is érdekelhet: Erzsébet elfogadta, hogy Harry hátrahagyta a családot

Az est legnagyobb kitüntetését azonban II. Erzsébet királynőnek ítélték oda, mivel a díjátadó ünnepségen hosszú megemlékezéssel tisztelegtek a tavaly tragikus hirtelenséggel elhunyt uralkodó előtt. A tiszteletadást Dame Helen Mirren tartotta, aki gyönyörű, a néhai királynőnek szentelt beszédet mondott, a walesi herceg és hercegné pedig az első sorból figyelte az eseményt.

Kétségtelenül a nemzet vezető hölgye volt, de olyan titokzatos, mint egy némafilmsztár. Ki más lett volna képes a világ leghíresebb énekeseit, színészeit és előadóművészeit mellékszereplővé változtatni, amikor találkozott velük

− jelentette ki Mirren.

Ha tovább olvasnál: II. Erzsébet kulcsfontosságú dolgokat tanított Katalinnak

II. Erzs\u00e9bet BAFTA-d\u00edja

Fotó: Steve Parsons - WPA Pool/Getty Images

A királynő 70 éves uralkodása alatt találkozott a mozi legnagyobb ikonjaival, és tanúja volt Hollywood aranykorának a blockbusterek születéséig − mindennek az első sorból volt tanúja.

A méltatás később kiemelte a mozi célja is az, amit Őfelsége gyakorolt: összehoz és egyesít. Majd a BAFTA nevében megköszönte mindazt, amit a film- és televíziós iparért tett a hajdani uralkodó. A méltatásban kitértek arra is, hogy a királynő maga is BAFTA-díjas volt, 2013-ban tiszteletbeli BAFTA-díjat kapott az iparág „fáradhatatlan támogatásáért".

A BAFTA akkori elnöke, John Willis így fogalmazott a díj átadásakor:

Nagy megtiszteltetés számomra bejelenteni, hogy ma tiszteletbeli BAFTA-t adományozunk Őfelségének, a film- és televíziós ipar kiemelkedő pártfogása elismeréseként. Büszkék lehetünk az iparágunkra. A ma este itt jelenlévő emberek a készségek és az úttörő innovációk széles skáláját képviselik; szórakoztattak és tájékoztattak egy generációt, és inspirálták az elkövetkező generációkat.

Forrás: Marie Claire


A figyelmetekbe ajánljuk