Erzsébet királynő.
Getty Images

Erzsébet királynő ezt a titkos jelet használta, ha távozni akart valahonnan

Ahogy visszatekintünk II. Erzsébet királynő életére, egyértelmű, hogy figyelemre méltó uralkodó volt. Rendíthetetlen vezetőnek és ügyes diplomatának tartották, és mint kiderült, nagyon simán kezelte a kínos helyzeteket, anélkül, hogy ezt észrevettük volna.


70 éves uralkodása alatt a királynőnek több ezer emberrel kellett találkoznia, üdvözölnie és szórakoztatnia kellett őket, ami valószínűleg izgalmas volt, ha Marilyn Monroe-ról, Lady Gagáról, Frank Sinatráról vagy Barak Obamáról volt szó. De a helyzet kicsit nehezebb volt, amikor egy túlbuzgó rajongó túllépte az etikett szerinti határokat.

Nemrégiben azonban kiderült, hogy a királynőnek volt egy stratégiája pontosan az ilyen pillanatokra, és ez a stratégia a szája kirúzsozásból állt.

Őfelsége egykori inasa, Ian Scott Hunter – aki nyolc évig dolgozott a királynő mellett – elárulta a titkos kódot az Antiques Roadshow egyik különleges epizódjában, amelyet a királynő uralkodásának és hosszú életének megünneplésére szenteltek.

Hunter szerint a királynő a sminkjét használta arra, hogy tudassa az udvarhölgyeivel, hogy menni akar:

Azt hiszem, van egy etikett, miszerint a hölgyek nem sminkelnek nyilvánosan, de ő a táskáját az oldalára tette, és elővette a rúzsát, és tükör vagy bármi nélkül felkente. Ez volt a jelzés a hölgyeknek, hogy készen áll az indulásra.

Tehát, míg Erzsébet királynő az élénk, merész ruhaválasztásairól és rúzsszíneiről vált ismertté, úgy tűnik, lehetett egy hátsó szándéka is annak, hogy nyilvánosan elővegye a rúzsát és felkenje azt – a gyors távozás érdekében.

Természetesen ők [a várakozó hölgyek] mindannyian összeszedték a holmikat, és Őfelsége [felállt], így mindannyian készen álltak és felkészültek

– magyarázta Ian.

És nem ez volt az egyetlen társasági jelszó, ami a királynő rendelkezésére állt, amikor tovább akart állni. Egy másik királyi szakértő, Kristen Meinzer elárulta, hogy a királynő a táskáját karról karra cserélte, hogy udvariasan jelezze, véget akar vetni a beszélgetésnek.

Állítólag ha egy rendezvényen álldogál, elvegyül az emberek között és beszélget, és a táskáját egyik karjáról a másikra cseréli, akkor ezzel azt üzeni a személyzetének, hogy szeretné, ha valaki félbeszakítaná őt és befejezhetné a beszélgetést

– mondta Meinzer a Newsweek The Royal Report podcastjének.

Hasonló technika lépett életbe a bankettek és hivatalos vacsorák esetében is. Hugo Vickers történész a People-nek elmondta, a királynő gyakran a táskáját a padlóra tette, ha távozni akart. Míg a táskájának az asztalra helyezése azt jelentette, hogy 5 perc múlva szeretne indulni.

Forrás: Glamour


A figyelmetekbe ajánljuk