Erzsébet királynő.

Ahogy visszatekintünk II. Erzsébet királynő életére, egyértelmű, hogy figyelemre méltó uralkodó volt. Rendíthetetlen vezetőnek és ügyes diplomatának tartották, és mint kiderült, nagyon simán kezelte a kínos helyzeteket, anélkül, hogy ezt észrevettük volna.


70 éves uralkodása alatt a királynőnek több ezer emberrel kellett találkoznia, üdvözölnie és szórakoztatnia kellett őket, ami valószínűleg izgalmas volt, ha Marilyn Monroe-ról, Lady Gagáról, Frank Sinatráról vagy Barak Obamáról volt szó. De a helyzet kicsit nehezebb volt, amikor egy túlbuzgó rajongó túllépte az etikett szerinti határokat.

Nemrégiben azonban kiderült, hogy a királynőnek volt egy stratégiája pontosan az ilyen pillanatokra, és ez a stratégia a szája kirúzsozásból állt.

Őfelsége egykori inasa, Ian Scott Hunter – aki nyolc évig dolgozott a királynő mellett – elárulta a titkos kódot az Antiques Roadshow egyik különleges epizódjában, amelyet a királynő uralkodásának és hosszú életének megünneplésére szenteltek.

Hunter szerint a királynő a sminkjét használta arra, hogy tudassa az udvarhölgyeivel, hogy menni akar:

Azt hiszem, van egy etikett, miszerint a hölgyek nem sminkelnek nyilvánosan, de ő a táskáját az oldalára tette, és elővette a rúzsát, és tükör vagy bármi nélkül felkente. Ez volt a jelzés a hölgyeknek, hogy készen áll az indulásra.

Tehát, míg Erzsébet királynő az élénk, merész ruhaválasztásairól és rúzsszíneiről vált ismertté, úgy tűnik, lehetett egy hátsó szándéka is annak, hogy nyilvánosan elővegye a rúzsát és felkenje azt – a gyors távozás érdekében.

Természetesen ők [a várakozó hölgyek] mindannyian összeszedték a holmikat, és Őfelsége [felállt], így mindannyian készen álltak és felkészültek

– magyarázta Ian.

És nem ez volt az egyetlen társasági jelszó, ami a királynő rendelkezésére állt, amikor tovább akart állni. Egy másik királyi szakértő, Kristen Meinzer elárulta, hogy a királynő a táskáját karról karra cserélte, hogy udvariasan jelezze, véget akar vetni a beszélgetésnek.

Állítólag ha egy rendezvényen álldogál, elvegyül az emberek között és beszélget, és a táskáját egyik karjáról a másikra cseréli, akkor ezzel azt üzeni a személyzetének, hogy szeretné, ha valaki félbeszakítaná őt és befejezhetné a beszélgetést

– mondta Meinzer a Newsweek The Royal Report podcastjének.

Hasonló technika lépett életbe a bankettek és hivatalos vacsorák esetében is. Hugo Vickers történész a People-nek elmondta, a királynő gyakran a táskáját a padlóra tette, ha távozni akart. Míg a táskájának az asztalra helyezése azt jelentette, hogy 5 perc múlva szeretne indulni.

Forrás: Glamour


A figyelmetekbe ajánljuk