Arnold Schwarzenegger a Terminator 2-ben
Fotó: GettyImages

Schwarzenegger szerint a Terminátor-filmek megjósolták a mesterséges intelligencia jövőjét

A mesterséges intelligenciák térnyerésével az emberek ismét a Terminátor-franchise-hoz nyúlnak vissza segítségül, hogy valamennyire megértsék, mi is történik a világunkban valójában. Még magának, Arnold Schwarzeneggernek is megvan a véleménye a jelenségről, sőt, még a kapcsolatot is megtalálta a MI-k és a filmek között.


Akkoriban még csak a mesterséges intelligencia felszínét kapargattuk. Most az évtizedek során ez valósággá vált. Szóval már nem fantázia vagy valamiféle futurisztikus elképzelés, már itt van velünk

nyilatkozott a témában Arnold Schwarzenegger, amikor nemrégiben a Terminátorról beszélt az Egy este Arnold Schwarzeneggerrel című Los Angeles-i rendezvényen.

Ez is érdekes lehet: 3 sci-fi, aminek a végét még most sem biztos, hogy értjük

Arnold Schwarzenegger Terminator felirat el\u0151tt

Arnold Schwarzenegger a 2019-es Terminátor: Sötét végzet bemutatóján

Fotó: GettyImages

Az első két Terminátor-film rendezője, James Cameron még márciusban adott interjút ABC-nek, melyben megosztotta saját gondolatait a mesterséges intelligencia fejlődéséről:

Szerintem a mesterséges intelligencia nagyszerű lehet. De azt is hiszem, hogy akár szó szerint a világ végét is jelentheti

Pont ez a központi ellentmondás tette a Terminator 2: Az ítélet napját a legnépszerűbb alkotássá, amely bebiztosította az egész sorozatot, hogy évtizedekig a popkultúra egyik alapdarabja legyen.

Míg az első film valójában csak a mesterséges intelligencia rossz oldaláról szólt, a másodikban Arnold Schwarzenegger hősként tért vissza. Megakadályozta, hogy a mesterséges intelligencia átvegye a világuralmat, elpusztította azt a világot, majd visszament és megmentett mindent.

Ezt is olvasd el: Több, mint egy legyőzhetetlen kiborg – minden idők 7 legjobb Schwarzenegger filmje

Persze, még ha a robot meg is menti a helyzetet, a Terminátor-franchise is újra és újra azt állítja, hogy a mesterséges intelligencia nem működhet, csakis emberi kontroll alatt.

A Terminátor karaktere a második részben nemcsak azért jó, mert arra programozták, hogy megvédje Johnt és Sarah-t, hanem mert az idő nagy részében hallgat rájuk, és közben még néhány emberi kifejezést és szokást is megtanul.

A Terminátor 3 amit már nem Cameron rendezett egy olyan jelenetben csúcsosodik ki, ahol Schwarzenegger Terminátorát a gonosz T-X szó szerint átprogramozza, hogy megölje John Connort, viszont ő nem hajlandó erre.

A film cselekményében a főhősnek sikerült valódi kapcsolatot kialakítania azokkal, akiknek a védelmére programozták, és ez teszi őt képessé a valódi emberi cselekvésre.

A franchise szerint a mesterséges intelligencia egy ijesztő dolog, amely képes elpusztítani mindent, amit szeretünk, de mindaddig túléljük, amíg az emberek nem ragadnak bele túlságosan a saját önhittségükbe és hataloméhségükbe.

Mint szinte minden más technológia, amit az emberek hoztak létre, az MI is tehát csak annyira és úgy jó vagy rossz, ahogy mi használjuk.

Forrás: Slashfilm

A figyelmetekbe ajánljuk