régészek

Illusztráció.

8600 éves kenyeret találtak Törökországban – képek

Török régészek azt állítják, hogy felfedezték a világ legrégebbi kenyerét, amelynek története i. e. 6600-ra nyúlik vissza.


A török Necmettin Erbakan Egyetem Tudományos és Technológiai Kutatási és Alkalmazási Központja (BİTAM) a Çatalhöyük régészeti lelőhelyen egy hatalmas lepusztult kemenceépítményre lettek figyelmesek. A kemence körül pedig búzát, árpát, borsószemeket és egy tenyérnyi, kerek, szivacsos maradványt találtak – írja a CNN.

Ez is érdekelhet: 500 ezer éves emberi faj nyomaira bukkantak egy lengyel barlangban

Az elemzések megállapították, hogy a szerves maradvány egy 8600 éves, sütés nélküli, erjesztett kenyér.

Elmondhatjuk, hogy ez a catalhöyüki lelet a világ legrégebbi kenyere. Nem sütötték, hanem erjesztették, és a benne lévő keményítővel együtt a mai napig fennmaradt. Ehhez hasonló felfedezéshez eddig még nem volt példa

– nyilatkozta Ali Umut Türkcan, az ásatási delegáció vezetője.

Az elemzések során a növényekben található vegyi anyagokat és az erjedés indikátorait fedezték fel: feltehetőleg lisztet és vizet kevertek össze, majd a kenyeret a sütő mellett készítették el, és egy ideig tárolták.

Olvasd el ezt is! Megtalálták az elveszett aranyvárost Egyiptomban

Çatalhöyük, amely az UNESCO Világörökség része, a BITAM szerint a neolitikumban, i. e. 10 000 és i. e. 2000 között körülbelül 8000 embernek adhatott otthont, és a világ egyik első urbanizációs helyszíne volt.

A figyelmetekbe ajánljuk