Szlovákia
Fotó: Shutterstock

Kiderült, kiket rejt a 7000 éves szlovák tömegsír

A régészek körülbelül 35 lefejezett csontvázat fedeztek fel egy tömegsírban, amely körülbelül i.e. 5000-ből származik.


Egy szlovákiai korai neolitikus települést, a nyugat-szlovákiai Vráble-t vizsgáló régészek mintegy 35 ember − köztük sok tizenéves − összevert maradványaira bukkantak, akiket a jelek szerint lefejeztek, majd egy árokba dobtak közel 7000 évvel ezelőtt.

A kutatók szerint a nyáron talált szörnyű lelet helye és a csontvázak elhelyezkedése arra utal, hogy az áldozatokat szándékosan dobták oda, valószínűleg emberáldozatként, hogy mágikusan megerősítsék az árok fölé épített védőfalat.

Van egy árok egy olyan hely körül, ahol emberek élnek, és akkor az embereket az árokba helyezzük − akár szándékosan ölték meg őket, akár természetes halállal haltak meg −, mert valószínűleg voltak elképzelések arról, hogy ezeknek a halott embereknek mágikus vagy szimbolikus erejük volt

− mondta a Live Science-nek Martin Furholt, a projekt társvezetője, a németországi Kieli Egyetem protohistorikus és társadalmi régészetének professzora.

Furholt és kollégái a Kieli Egyetemen 2012 óta dolgoznak a szlovákiai Vráble lelőhelyen, az ország osztrák és magyar határa közelében, a Szlovák Tudományos Akadémia Régészeti Intézetének (SAV) tudósaival együtt

A lelőhely egy ősi település, amelyet a korai neolitikus LBK-kultúrának tulajdonítanak, nevét a német Linearbandkeramik kifejezésről kapta, amely „lineáris sávkerámiát" jelent, és az általuk készített kerámiatípusra utal. A Vráble-nél élő emberek ősei a jelek szerint körülbelül 1500 évvel korábban érkeztek át Anatóliából (a mai Törökországból) a mai Görögország területére.

Ők lehettek az ősei az első nyugat-európai neolitikus telepeseknek, akik olyan megalitikus építményeket építettek, mint az angliai Stonehenge és a franciaországi Carnac.

Vráble a közép- és dél-európai korai neolitikus LBK-kultúra régészetének egyik legfontosabb lelőhelye. Az ásatások azt mutatják, hogy a település három részre vagy „városrészre" volt osztva.

​Emberáldozat

Az ősi tömegsír Vráble egyik bejáratának közelében található, és több szempont is arra utal, hogy az ott talált embereket szándékosan ölték meg, valószínűleg lefejezéssel.

A terepen nem rögzítettünk traumára vagy kifejezett patológiai elváltozásokra utaló egyértelmű jeleket. Ugyanakkor a holttesteknek nem volt koponyájuk, és még mindig nem tudjuk, hogyan és mikor távolították el a fejeket

− mondta Zuzana Hukeľová, a SAV ásatásban részt vevő antropológusa.

A testek különböző pozíciókban feküdtek − háton, oldalt, hason, vagy széttárt karokkal és lábakkal, könyökben és térdben behajlítva, ami valószínűsíti, hogy a gödörbe dobták őket.

Úgy tűnik, hogy a halottak többsége fiatal felnőtt volt, 18 és 25 év közötti, néhányan pedig 25 és 35 év közöttiek. Nem találtak érett vagy idős személyeket, és csak egy csecsemőt, aki egyben az egyetlen koponyával együtt eltemetett személy volt.

Vráble neolitikus települése egyszerre akár 80 „hosszúházból" is állhatott, és minden egyes hosszúház egy vagy több kiterjedt család otthona lehetett. A település három különálló városrészre oszlott, de a védőfal és az árok csak az egyik városrész körül épült a megszállás későbbi szakaszában, ami talán arra irányult, hogy távol tartsák a többi városrész lakóit. Hat bejárata is volt, de egyik sem kötötte össze ezt a városrészt a többivel. Talán egyfajta belső megosztottságról volt szó.

Forrás: Live Science


A figyelmetekbe ajánljuk