Egy pohár flat white, amivel sokkal könnyebben indul egy nap

Nehezen induló hétfők – talán a legtöbben ismerjük, hogy milyen is ez valójában. Ezeken a napokon nem elég a szokásos napindító tejeskávé, hiszen vagy többre, vagy valami különlegesebbre van szükségünk, hogy feldobjuk a hét első napját. Mutatunk is néhány, egyáltalán nem szimpla kávét.


Természetesen ezekkel a különlegességekkel már találkozhattunk kedvenc kávézóinkban, otthon azonban nem biztos, hogy megmertük kockáztatni az elkészítésüket. Pedig nincs mitől félnünk, hiszen az összeállításuk nem feltétlenül bonyolult – maximum a caffee art lemarad a tetejükről. Jöjjön tehát az a 3 + 1 különleges kávé, ami biztos, hogy feldobja a napunkat.

Flat white

Laikusként azt gondolhatnánk, hogy szimpla tejeskávéról van szó egy kevés tejhabbal, pedig valójában nem. A Flat white 1/3-as rész eszpresszóból és 2/3-as rész tejhabból áll – utóbbi a café latté habjától eltérően hígabb és lágyabb, ez leginkább annak köszönhető, hogy ebben az esetben a tejhab levegőtartalma minimális.

Általában cappuccino-csészében készül.

Frappuccino

Frappuccino

Nathan Dumlao/Unsplash

Lassan ugyan, de tényleg jön a nyár, így akár már most gondolhatunk arra, hogy mivel indítjuk a reggelünket egy-egy melegebb napon. A válasz egészen egyértelmű, hiszen ilyenkor kell Frappuccinót, vagyis igazi olasz jeges kávét innunk. Egy adag eszpresszót felöntünk egy kevés tejszínnel és cukorral, majd ezt lehűtjük. Ha kellőképp hideg lett a kávénk, egy nagyobb üvegpohárba áttöltjük, majd jégkockát adunk hozzá és fogyaszthatjuk is. Mivel a Frappuccino időigényesebb, mint a forrókávék, érdemes akár egy nappal előre gondolkodnunk, és akár vasárnap este elkészítenünk.

Espresso Lungo

Igazi hosszú kávé, vagyis az elkészítése során a szokásosnál több vizet kell használnunk, valamint az sem árt, ha durvábbra őrölt kávét veszünk.

Fogyasztása kevésvé intenzívebb ízzel jár, így azoknak is ajánlott, akik nem szeretik a kávé kesernyés ízét. Espresszós pohárba készítsük, ám ebben az esetben – a dupla adag víz miatt – a csészét gyakorlatilag teljesen megtöltjük.

Török kávé

Cezve

Kyrylo Kholopkin/Unsplash

Általában cezvében, vagyis egy hagyományos nyéllel ellátott nyitott rézedényben készül. Ebbe helyezzük bele a vizet és a kávét, majd együtt forraljuk fel. Az eredmény egy, a hagyományosnál sűrűbb és vastagabb kávé.. Ha elkészült, kis méretű csészébe töltjük. Keleti fűszerekkel is ízesíthetjük – például kardamom -, de ezeket mindig a főzés előtt adjuk hozzá.

A figyelmetekbe ajánljuk