person eating bubble gum

Egy kísérleti rágógumi csökkentheti a COVID-19-et okozó SARS-CoV-2 vírus terjedését.


Bizonyított, hogy a SARS-CoV-2 vírussal fertőzött emberek nyálában magas a vírusszint. Ezért amerikai kutatók meg akarták vizsgálni, hogy egy speciálisan erre a célra kifejlesztett rágógumi csökkentheti-e a vírus mennyiségét a szájban, és ezáltal potenciálisan csökkentheti-e a vírus terjedését. A rágógumi a száj egészségének elősegítésére nem új ötlet. Tanulmányok kimutatták, hogy a bizonyos anyagokat, például kalciumot és bikarbonátot tartalmazó rágógumik javíthatják a száj egészségét, csökkentve a fogászati betegségek előfordulását és a káros baktériumok számát.

A vírus ilyen módon történő megcélzása azonban újszerű megközelítés. A SARS-CoV-2 úgy jut be az emberi sejtekbe, hogy megtapad az ACE2 fehérjékhez, amelyek a testünk bizonyos sejtjeinek felszínén találhatók. A kutatók olyan rágógumit állítottak elő, amely nagy mennyiségben tartalmazta a növényekben termelt ACE2 fehérjéket, azzal az elképzeléssel, hogy a rágógumiban lévő ACE2 fehérjék csapdába ejthetik a vírusrészecskéket a szájban, így minimálisra csökkentve annak lehetőségét, hogy megfertőzzék sejtjeinket és átterjedjenek más emberekre.

Már 5 mg rágógumi is jelentősen csökkentette a vírus sejtekbe való bejutását, míg 50 mg rágógumi 95 százalékkal csökkentette a vírus bejutását. Ez arra utal, hogy az ACE2 rágógumi súlyosan gátolja a SARS-CoV-2 tüskés fehérje sejtfertőzési képességét. Bár ezek az eredmények ígéretesnek tűnnek, számos oka van annak, hogy ezt a rágógumit még nem tekinthetjük a pandémiát megváltoztató tényezőnek. Először is, ez egy korai fázisú kutatás, ami azt jelenti, hogy a kísérleteket laboratóriumban, ellenőrzött körülmények között végezték, nem pedig valódi emberekkel.

Másodszor, bár a rágógumi jelentősen csökkentette a SARS-CoV-2 tüskét hordozó vírus fertőzését, a kutatók nem a teljes SARS-CoV-2 vírust használták kísérleteikben.Bár az általuk alkalmazott módszer, a vírus pszeudotipizálása bevált tudományos módszer a vírus sejtekbe való bejutásának értékelésére, érdekes lenne látni, hogy a rágógumi hogyan hat a teljes SARS-CoV-2 vírusra. Ami azt illeti, hogy a rágógumi hatásos lenne-e a különböző COVID-változatok, például az omicron esetében, a virológia alapelvei bizakodásra adnak okot.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk