Tényleg használ? Sokan katicabogarakat telepítenek otthonaikba
Az elképzelés pedig jó.

A food52 újságírója a közösségi médiát görgetve rábukkant egy videóra, amelyben valaki egy 1500 katicabogárral teli üveget engedett szabadon otthonában. A kezdeti döbbenet után kicsit tovább kutatott, és talált néhány szobanövény-rajongót, akik esküsznek erre a gyakorlatra, és rendszeresen több száz – néha több ezer– katicabogarat engednek szabadon otthonukban a kártevők elleni védekezés nevében.

Az újságíró meg is keresett néhány rovar- és kertészeti szakértőt a válaszokért.

Kiderült, hogy ezek a pettyes bogarak éhes vízilovakként működnek, ha levéltetvekről van szó – apró, nedvszívó rovarokról, amelyek pusztítást végezhetnek a beltéri és kültéri növényeken.

Egyetlen katicabogár akár 5000 levéltetvet is meg tud enni élete során, így tényleg hasznos szövetségesnek bizonyulnak, ha a növények fertőzöttek.

A katicabogarak egy egészséges kültéri ökoszisztéma részei, amelyek bizonyos környezetben segítenek a levéltetűpopulációk kezelésében. A katicabogarak és lárváik számos lágy testű rovart fogyasztanak el, beleértve a tripszeket, a lisztbogarakat és néhány pikkelyes rovart.

– mondta Cory Tanner, a Clemson Egyetem kertészeti programcsoportjának igazgatója.

Sokféle katicabogár létezik – több mint 5000 faj világszerte – , és a különböző fajták segíthetnek a különböző kártevők kezelésében.

Oké, de otthon is ennyire hasznosak? 

Mint sok más online trend, ez a növényápolási hack is meggondolatlan. A szakértők nem javasolják, hogy katicabogarakkal védekezzünk a szobanövények kártevői ellen, már csak azért sem, mert valószínűleg nem fog olyan jól működni.

A legtöbb otthonban nem él elég nagy légypopulációk ahhoz, hogy a katicabogarak néhány napnál tovább eléldegéljenek. Ha a bogarak még táplálkoznának is a levéltetvekből az idegen környezetben, gyorsan felfalnák mindet, majd szétszóródnának a lakóhely más helyein, és bosszúságot okoznának. De gyanítom, hogy a lakásba behurcolt legtöbb katicabogár azonnal megpróbálná elhagyni a lakást, mert a mi lakóterünk nem kedvez a legtöbb kültéri rovarnak

– mondta Tanner, akihez a többi megkérdezett szakértő is csatlakozott. Ráadásul a katicabogarak kifejezetten bosszantó vendégek is lehetnek egy lakásban.

Szóval, bármennyire is aranyosak, a legjobb, ha a katicabogarakat kint hagyjuk. Nem beltéri életre valók, és nagyobb valószínűséggel halnak meg az ablakban, mint hogy megeszik a szobanövényeken lévő bogarakat.


A figyelmetekbe ajánljuk