Eddig ez a létező legnagyobb felbontású kép a DNS-ről

Eddig ez a létező legnagyobb felbontású kép a DNS-ről

A tudósok elkészítették a valaha volt legnagyobb felbontású képet egy DNS molekuláról.


A Nature Communications lapban közölték azt a tanulmányt, amelyben megtekinthetjük a DNS-ről eddig készült legnagyobb felbontású képeket. Az egyetlen DNS molekuláról készült fotókat a szakemberek betáplálták egy olyan számítógépes szimulációba, amely képes volt feltárni a DNS mozgásait. Az eredmény meglepő: a molekula kifejezetten aktív akkor, amikor összezsúfolódik egy sejten belül. Az új fejlemény segíthet különböző génterápiák megalkotásában.

"Az általunk kifejlesztett videók lehetővé teszik a DNS csavarodásának megfigyelését olyan részletességgel, amire még soha nem volt példa."

─ nyilatkozták a kutatók.

A szakemberek korábban vizsgálták már a DNS-t mikroszkóp segítségével, ám azt nem láthatták még, hogy a tekeredése hogyan befolyásolja a kettős spirálos szerkezetet. Ennek megvizsgálásához a jelen kutatásban egy nagy felbontású atomerő-mikroszkópot használtak fel. Ezt kombinálták molekuladinamikai számítógépes szimulációval, amely felfedte a mozgásokat is. A kutatók szerint ezáltal nyomon követhető a kettős spirál atomjainak „tánca".

A DNS-ben továbbá megvizsgálták azokat az apró köröket is, amelyek az egészség indikátorai. Ezek a körök a csavarodás hatására kelnek életre és mutatnak több mozgást. A kutatók remélik, hogy az eredmények alapján a jövőben fejleszteni tudják a DNS-alapú diagnosztikát és terápiát.

(Forrás: Gizmodo)


A figyelmetekbe ajánljuk