A DNS célzott, rendkívül pontos szerkesztését lehetővé tévő CRISPR/Cas9 nevű „genetikai olló" kifejlesztéséért kapott kémiai Nobel-díjat a modern génszerkesztés két úttörője.


A Svéd Királyi Tudományos Akadémia stockholmi bejelentése szerint Emmanuelle Charpentier francia mikrobiológus és Jennifer Doudna amerikai biokémikusé lesz a megtiszteltetés, hogy munkájukért átvehessék a neves elismerést. Kémiai Nobel-díjat előttük mindössze öt nőnek ítéltek oda – ezidáig.

A kitüntetettek 10 millió svéd koronán, azaz több, mint 342 millió forinton osztoznak. A díjátadó ünnepséget hagyományosan december 10-én, a díjat alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján tartják, a koronavírus-világjárvány miatt ezúttal azonban a megszokottnál szerényebb körülmények között.

via MTI

Friss

MIT

Olyan arcmaszkot terveznek, ami elpusztítja a koronavírust

A hagyományos arcmaszkok ugyan hatékonynak bizonyultak a koronavírus terjedésének mérséklésében és csökkentik a fertőzés kockázatát, azonban nem nyújt száz százalékos védelmet. A Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói azonban egy lépéssel többet szeretne: olyan maszkot, ami inaktiválja a vírusokat.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A figyelmetekbe ajánljuk