Ignobel-díj átadó ceremónia

Ezek voltak a legröhejesebb kísérletek az elmúlt évben

Idén is átadták az Ignobel-díjat, a Nobel-díj inverzét, a tudományos világ legnevetségesebb kísérleteiért. Behéliumozott aligátorét is nyertek egyet.1991 óta minden évben átadják az Ignobel-díjat, ami gyakorlatilag paródiája a Nobel-díjnak, utóbbi ugyanis nemest jelent, az Ig pedig fosztóképző. A nemzetközi tudományos élet azon szereplői részesülhetnek benne, akiknek tevékenysége értelmetlen felfedezésekhez, használhatatlan találmányokhoz vagy egészen egyszerűen mulatságos javaslatokhoz vezetett. Az idei, a koronavírus-járvány miatt online megtartott ceremónián is igencsak vicces dolgokat díjaztak.

Akusztikakutatás kategóriában egy aligátoros kísérlet nyert, aminél héliummal próbáltak rájönni, hogyan kommunikálnak egymással az állatok. Pszichológiai kategóriában egy módszer nyert, ami szemöldökből próbálta kideríteni, hogy ki nárcisztikus.

A békedíjat India és Pakisztán diplomatái kapták, mert az éjszaka közepén becsengettek egymáshoz, majd elszaladtak.

A fizikai kategóriát az a kísérlet nyerte, ami arra kereste a választ, hogy hogyan reagál a giliszta teste arra, ha magas frekvenciával rezgetik.

Gazdasági kategóriában egy módszer nyert, ami kapcsolatot keresett az országok gazdasági problémái és az adott ország szájcsók gyakoriság között. Menedzsment kategóriában is osztottak díjat, méghozzá annak az öt kínai bérgyilkosnak, akik felbérelték egymást alvállalkozóként, hogy kivitelezzenek egy gyilkosságot, amit egyikőjük se akart maga elvégezni.

A bogarak kutatásáról szóló etimológia kategóriát egy kutatás nyerte, ami azt próbálta bebizonyítani, hogy a legtöbb etimológus fél a pókoktól. A gond ezzel lcsupán az volt, hogy a pókok valójában bogarak, hanem ízeltlábúak. Orvostudományi kategóriában egy Misophonia diagnózisa nyert, ami gyakorlatilag az, amikor valakit zavar más csámcsogása.

Az orvosi oktatásdíját sok ország vezetője nyerte egyszerre, amiért megtanították a világot a koronavírus-járvány kapcsán, hogy politikusoknak sokkal nagyobb befolyásuk van a hétköznapi életünkre, mint orvosoknak és tudósoknak. Anyagtudományi kategóriában pedig egy igen fontos kísérlet nyert, amiben bebizonyították, hogy meglepő módon a fagyasztott emberi ürülékből készült kések nem működnek jól – számolt be a kitüntetettek listájáról a BBC.

A figyelmetekbe ajánljuk