federico chiesa

Milyen poszton fog játszani Chiesa, a Juventus új sztárigazolása?

Eláruljuk, hogy képességeit figyelembe véve melyik poszton fog beférni a kezdőbe.


A Juventus a nyári átigazolási szezon utolsó napjaiban húzta be potenciálisan legdrágább új játékosát, Federico Chiesát. Az olasz klub 10 millió euróért két évre kölcsönvette a játékost, további 40 millióért – amit 2022 nyarán kell kifizetniük – véglegesítik a szerződését. Emellett bizonyos, a szerződésben meghatározott feltételek teljesülése esetén további 10 milliót kell még fizetniük érte bónuszként. Szóval összesen 60 millióba is kerülhet végül a Juvénak, ami tízzel, esetleges bónuszokkal együtt hússzal kevesebb csak, mint az előző nyár sztárigazolása, Matthijs De Ligt, továbbá öttel több, mint amennyibe Alvaro Morata kerülhet, hússzal több, mint Dejan Kulusevski átigazolási összege.

Chiesa október végén tölti majd a 23-at, Buffon egykori csapattársának, az olasz válogatott egykori csillagának, Enrico Chiesának a fia. A Fiorentina ifjúsági csapata 10 évesen igazolta le, 2016-ban debütált a felnőttek között 18 évesen és már abban az évben igen komoly potenciált mutatott. Azóta az egyik legnagyobb fiatal olasz tehetségnek számít, továbbá válogatott alaptagnak.

Ennek ellenére az átigazolási összeg kapcsán sokakban kétségek merültek fel. Elképesztő tehetsége ellenére ugyanis a játéka gyakran borzasztóan frusztráló. Bár egy góllal többet lőtt az előző szezonban, mint Kulusevski, mindezt tette úgy, hogy kétszer annyi lehetősége volt erre. Bár sokat lő kapura, rendre rossz helyről, emiatt pedig a liga egyik legrosszabbja ilyen téren.

Egyéb képességei miatt ugyanakkor kifejezetten tökéletes is lehet Pirlo Juvéjában. Az olasz edző 3-4-2-1-jében ugyanis fontos szerep hárul a támadó szellemű szárnyvédőkre. Pirlo futballideológiája szerint a támadásoknál egyszerre öt játékosnak az ellenfél kapujánál kell lennie legalább, ebből három a támadóhármas, kettő pedig a két szárnyvédő. Chiesa legnagyobb erősségei közt a gyorsaságát, munkabírását, agresszióját, veszélyes passzait és labdavezetési képességeit lehet kiemelni, amik a legfontosabbak ezen a poszton ebben a rendszerben.

Villámgyors labdával és anélkül is, labdavesztésnél pedig agresszívan támad vissza, rengeteg labdát szerezve így az ellenféltől. Szárnyvédőként a védekezésben is komoly szerep hárul rá, letámadásokban pedig kifejezetten jó. Ami a támadásokat illeti, bár nem egy nagy termetű játékosról van szó, kiválóan használja a testét és nagyon atlétikus, kiváló ütemérzékkel.

Szélről komoly problémákat szokott okozni az ellenfél védőinek, robbanékonyságával pedig szélről képes bármikor váratlanul helyzetet teremteni a kapu előtt. A helyzetkihasználása gyengesége, de a Juvében ezzel kevesebb probléma lehet, hisz ott van Dybala, Ronaldo és Morata, ami leveheti róla a gólszerzési kényszer terhét. Elég lesz csak kialakítania a helyzeteket és lehetőséget teremtenie társainak a gólszerzésre.

Éppen ezért valószínűleg szárnyvédő lesz Pirlonál, a támadóhármas részeként ugyanis sokkal gyengébb lenne, ahol jobban ki kéne vennie a szerepet a gólszerzésben. Ráadásul tavaly a Fiorentinában is gyakran játszott ebben a szerepkörben. A poszton jelenleg Cuadrado a riválisa, aki megbízható évek óta ott, viszont hiányzik belőle az a fajta robbanékonyság, mint ami Chiesát jellemzi, vagy ami őt magát karrierjének korábbi szakaszában. Ha bírni fogja a nyomást, évekre meghatározó játékosa lehet itt a Juventus kezdőjének.

(A cikkhez Adam Thornton megfigyelő cikkét hívtuk segítségül, mely a ScoutedFootballon jelent meg.)


A figyelmetekbe ajánljuk