A vitamindús ribizliből savanykás, sűrű lekvárt főzhetünk.

Az apró bogyós gyümölcsöt nyáron kár lenne kihagyni. Ha lehetőségünk van rá, készítsünk belőle szörpöt vagy lekvárt!

A ribizlilekvár készítésénél érdemes a keményebb, nem túlérett gyümölcsöt választani, mivel ilyenkor több a pektin a gyümölcsben, ettől lesz zselésebb a lekvár állaga, ám természetesen használhatunk zselésítőt is.

A ribizlit izgalmasabbá tehetjük 30 dekagramm málna vagy szeder hozzáadásával, mi több, mentát és citromfüvet is főzhetünk a lekvárba, de reszelt fehér csokival is dúsíthatjuk.

Hozzávalók (9 decihez)

  • 1 kilogramm ribizli
  • 20 dekagramm cukor
  • 1 csomag lekvárzselésítő (20-25 g)

Elkészítés

Az elkészítés összesen 85 percet vesz igénybe.

1. Először mossuk meg a ribizlit, majd szedjük le a szárról a bogyókat. Ennek körülbelül a kétharmadát botmixerrel pürésítsük, így kicsit darabos lesz, de az egészet is pürésíthetjük ízlés szerint.

2. Ezt követően keverjük hozzá a gyümölcshöz a lekvárzselésítőt és a cukrot, majd tegyük fel főni, folyamatosan keverés mellett.

3. Forrás után 5 percig érdemes még hagyni a tűzhelyen, utána elzárhatjuk alatta a lángot.

4. Végül az elkészült lekvárt töltsük tiszta üvegekbe, tekerjük rá a tetejüket, majd 5-10 percre állítsuk az üvegeket a fejük tetejére. Ezután fordítsuk őket vissza és hagyjuk, hogy teljesen kihűljenek.

Sötét, hűvös helyen tároljuk a lekvárokat.

(Forrás: Só Bors)

A figyelmetekbe ajánljuk