Így lett Ázsia egyik leggazdagabb emberéből eladósodott földönfutó
Unsplash / Michael Longmire

Így lett Ázsia egyik leggazdagabb emberéből eladósodott földönfutó

A folyamathoz mindössze öt év kellett.

Öt év kimondva nem tűnik soknak, pedig ennyi idő alatt szinte bármi megtörténhet velünk. Szerelem, család, sikerek. Öt év alatt válhatunk szemtelenül gazdaggá, de mérhetetlenül szegénnyé is.

Az utóbbi történt a hongkongi ingatlanmogul, Pan Sutong Ázsia egyik leggazdagabb emberével. Szinte teljesen földönfutóvá vált, miután egymilliárd dolláros adóssága miatt üldözték hitelezői – írja az Economic Times.

Az 57 éves Pan 2015-ben még Ázsia negyedik leggazdagabb embere volt, kinek becsült vagyona elérte a 27 milliárd dollárt is. Miután azonban cégének - a Goldin Financial Holdingsnak - részvényárfolyama zuhanórepülésbe kezdett és a legtöbb ingatlanját lefoglalták hitelfedezetként, ekkor került le a világ 500 leggazdagabb emberének listájáról.

Pan 2008 körül ismerkedett meg az ingatlanbefektetés világával, amikor Hongkongban igazán jól ment a piac. Ám az évek során cége, a Goldin Financial megközelítőleg 5 milliárd dollárnak megfelelő hitelt halmozott fel 2017 májusa és 2020 szeptembere között több hongkongi ingatlanra. Ebből 1 milliárd a napjainkig terheli az üzletembert.

De mégis mi vezetett ekkora bukáshoz?

Pan megosztotta az ingatlanok tulajdonjogát a cége és saját maga között. 2018-ban például meghozta azt a döntést, hogy az egyik lakóingatlant 100%-ban saját érdekeltségbe veszi át, egy másikban pedig többségi tulajdonrészt szerzett. Ez elsőre lehet jó ötletnek tűnt, ám a későbbiekben borzalmas következményei lettek. Az egyik lakóingatlan-fejlesztésnél ő lett egy igencsak nagy hitel egyedüli kezese, ami a projektben résztvevő bankoknak nem igazán volt ínyére és búcsút intettek Pannek.

Ezt követően nem volt könnyű dolga az üzletembernek és a pénzügyi nehézségei miatt a cég hitelezői lefoglalták a felhőkarcolóját. A hatalmas épület eladása fedezi majd Pan fennálló tartozásait, azonban egy csapásra nincstelenné válik.

A figyelmetekbe ajánljuk