Jeff Bezos öltönyben

Jeff Bezos

Hatalmas vagyonra tettek szert a leggazdagabbak a járvány alatt

Nem sínylették meg a válságot a szupergazdagok. Soha nem látott csúcsra pörgött mind a számuk, mind az összvagyonuk is.


A világ milliárdosai felfoghatatlanul jól teljesítettek a koronavírus-járvány idején, és az amúgy is hatalmas vagyonuk rekordmagasságra, 10,2 ezer milliárd dollárra nőtt – derült ki a UBS svájci bank jelentéséből, amit a Guardian szemlézett. Az UBS szerint a milliárdosok több mint negyedével (27,5%-kal) növelték vagyonukat az áprilistól júliusig tartó válság csúcspontján, miközben világszerte emberek milliói veszítették el munkájukat vagy anyagi nehézségekkel küszködtek.

A leggazdagabbaknak abból sikerült igazán nagyot szakítani, hogy sikeresen spekuláltak a válság utáni gyors helyreállásra, amikor a világ tőzsdéi soha nem látott mélyponton voltak tavasszal. Az UBS szerint a milliárdosok vagyona új csúcsot ért el ezzel, meghaladva a korábbi, 2017 végén elért 8,9 ezer milliárd dolláros összvagyont.

Egészen megdöbbentő az is, hogy a járvány alatt nemhogy csökkent volna a dollármilliárdosok száma, de több mint két tucattal nőtt. Ez szintén új csúcsot jelent 2017-hez képest: 2158 helyett 2189-re növekedett a számuk.

Az USB elemzője, Josef Stadler szerint a szupergazdagok azért profitálhattak a válságból, mert volt „gyomruk" arra, hogy több vállalati részvényt vásároljanak, amikor a világ részvénypiacai összeomlottak. Stadler figyelmeztetett, hogy a közeljövőben komoly társadalmi feszültségekhez is vezethet az ilyen mértékű egyenlőtlenségek.

A milliárdosok vagyona 4,2 ezer milliárd dollárral (vagyis 70% -kal) duzzadt az elmúlt három évben, amit a többség egyre kevésbé néz jó szemmel, és ezzel ők is tisztában vannak Stadler elmondása szerint.

Hogy ki jelenleg a leggazdagabb ember, aki a történelem leggazdagabbja is egyben, akkor egy korábbi írásunkat ajánljuk.

A figyelmetekbe ajánljuk