Itt az ősz vége, ráadásul még a vírushelyzet miatt is több időt töltünk otthon a megszokottnál. Nem csoda, ha többet is főzünk, sütünk.
Szerencsére a csokis sütik csak hozzátesznek a jókedvünkhöz, továbbá a családtagokat képes közelebb hozni egymáshoz a közös sütés. Olyan egyszerű recepteket szedtünk össze, amiket akár kezdő háziasszonyként is könnyen elkészíthetünk.
Csokis – kókuszos pite
Hozzávalók:
A tésztához szükségünk van:
- 175 gramm zabpehelylisztre;
- 130 gramm margarinra;
- 40 gramm kókuszreszelékre;
- 5 evőkanál mézre.
A krémhez:
- 280 gramm magas kakaó tartalmú étcsokoládéra;
- 1 kávéskanál vanília aromára;
- 240 milliliter habtejszínre;
- és 25 gramm margarinra.
Előkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, a sütőformát kenjük ki vékonyan margarinnal. A margarint olvasszuk fel és hűtsük ki, majd keverjük hozzá a mézet. A tésztához a száraz hozzávalókat öntsük egy tálba, majd keverjük hozzá a mézes-margarint. Az így kapott tésztamorzsát nyomkodjuk bele a piteforma aljába, és előmelegített sütőben süssük 12-15 percen keresztül, amíg aranybarna nem lesz. Hűtsük ki teljesen. A töltelékhez tegyük egy tálba az apróra vágott csokoládét és a kisebb kockákra vágott margarint. A habtejszínt forrósítsuk fel és öntsük az apróra vágott csokoládéra és margarinra. Egy percig hagyjuk állni. Adjuk hozzá a vanília aromát is, majd keverjük simára. A csokoládékrémet öntsük a kihűlt tésztára. Szórjuk meg a pirított kókuszreszelékkel. Szobahőmérsékleten hagyjuk megszilárdulni (kb. 20-30 perc). Ezután tegyük hűtőbe tálalásig. Díszítsük a gyümölcsökkel.
Csokis-diós kocka
Hozzávalók:
A tésztához szükségünk van:
- 18 dkg porcukorra;
- 8 db tojásra;
- 2 kávéskanál cukrozatlan kakaóporra;
- 18 dkg darált dióra;
- 1 evőkanál zsemlemorzsára;
- 1 csomag sütőporra;
A mázhoz:
- 15 dkg vajra;
- 1 evőkanál tejre;
- 15 dkg cukorra;
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaóporra.
Elkészítés:
A tésztához válasszuk szét a tojásokat. A fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját pedig kikavarjuk a porcukorral. A darált diót, a zsemlemorzsát, a 2 kk kakaót és a sütőport egy tálban elkeverjük, majd azt a tojássárgájás masszával jól összekeverjük. A habot lazán a tésztába forgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és előmelegített sütőben, légkeverésen, 180 fokon, kb. 40 perc alatt megsütjük. Ha kész, még melegen kifordítjuk a tepsiből és lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd egy deszka segítségével fordítsuk vissza.
Amíg a tészta hűl, elkészítjük a mázat. A vajat és kis edényben felolvasztjuk lassú tűzön, majd hozzáadjuk a tejet és a cukrot. Amikor felforrt, és a cukor is elolvadt, levesszük a tűzről és 3 evőkanál kakaót belekeverünk (a kakaót vagy segítségével, vagy egy kanállal nyomjuk porrá, hogy ne legyen csomós a máz). A mázat melegen ráöntjük a süti tetejére, így 2-3 mm vastag lesz rajta a csoki réteg.Amikor megdermedt (kb.1 óra múlva), a tésztát kockára felvágva tálaljuk.
Csilis-csokis álom
Hozzávalók:
A tésztához szükségünk van:
- 120 gramm cukrozatlan kakaóporra;
- 150 gramm vajra;
- 300 gramm cukorra;
- 120 gramm finomlisztra vagy darált mandulára, dióra;
- 6 db tojásra;
- 1 dl napraforgó olajra;
- 2 teáskanál vaníliaaromára;
- ízlés szerint chilire.
A tálaláshoz:
- 150 gramm joghurtra;
- és fahéjra, ízlés szerint.
Elkészítés:
Kivajazunk, kilisztezünk egy közepes méretű sütőformát. Kerek tortaformánál 24 cm-est. Egy edénybe beletesszük a vajat, felolvasztjuk, elhúzzuk a tűzről, majd belekeverjük a kakaóport. Jöhet a chili óvatosan adagolva. Kóstolgassuk közben, akkor jó, ha nem érezzük kifejezetten az ízét, mert az majd a sülés közben jön elő. Egy tálban géppel összekeverjük a lisztet, a kristálycukrot, a tojásokat, az olajat és a vaníliaaromát. Ehhez hozzáadjuk a kakaós masszát, kézzel finomanhomogénre keverjük, majd a tepsibe öntjük. 180 fokon előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Tűpróba! Ez nem olyan krémes - ragacsos fajta, mint a brownie-k általában - bár lehet olyanra is sütni, ha előbb kivesszük a sütőből.
Joghurttal megcsorgatva, fahéjjal megszórva, még melegen tálaljuk.
(forrás: nosalty,nagyonsuti)