Napokon belül elérkezik az év legrémisztőbb éjszakája, amelyet egyre többen ünnepelnek hazánkban is. Alább mutatunk is 3 gyors és könnyen elkészíthető sütireceptet, amivel még hangulatosabbá tehetjük majd október utolsó estéjét.
Mandulás boszorkányujjak
Hozzávalók:
- 140 g vaj;
- 220 g porcukor;
- 5 db tojássárgája;
- 400 g liszt;
- 1 mokkáskanál sütőpor;
- 1 csipet só;
- 1 db citrom reszelt héja;
- 2 marék hántolt mandula;
- 1 db tojásfehérje a kenéshez.
Fotó: Shutterstock
Pihentetés után sodorjunk a tésztából kisujjnyi vastagságú, körülbelül 10-11 cm hosszú hengereket, és formázzuk őket élethűvé. Ha ezzel megvagyunk, nyomjunk egy-egy tojásfehérjébe mártott mandulaszemet mindegyik ujj végére, és így helyezzük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.
Végül pedig 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt süssük őket aranybarnára. Hagyjuk kihűlni az ujjakat, majd gyümölcslekvárba mártogatva fogyaszthatjuk is őket.
Ezt is olvasd el! 10 kedves érdekesség a halloweenről − mennyit ismersz közölük?
Omlós töklámpás
- 30 dkg liszt;
- 20 dkg vaj vagy margarin;
- 10 dkg porcukor;
- 1 tasak vaníliás cukor;
- 1 db tojássárgája;
- 15 dkg sárgabaracklekvár vagy nutella.
Elkészítése:
A hideg vajat vagy margarint kis kockákra vágjuk, és a liszthez adjuk, majd gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk benne. Hozzákeverjük a kristály- és porcukrot, valamint a tojássárgáját, és egyenletes, sima tésztává gyúrjuk, majd ezt fóliába csomagoljuk, és 30 percre a hűtőbe tesszük, hogy összeálljon.
Fotó: Shutterstock
Ezután a tésztát enyhén lisztezett felületen 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, és páros számú töklámpás formát gyúrunk belőle. Ezeknek a felére vékony késsel szemeket és szájat vágunk, majd mindezt sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, ezután pedig előmelegített, 180 °C-os sütőben 14-16 perc alatt megsütjük őket.
Miután a kekszek kihűltek, kettesével összeragasztjuk őket sárgabaracklekvárral vagy nutellával, és már kóstolhatjuk is a mennyei nassolnivalót.
Ez is érdekelhet! 8 last minute halloween jelmez, melyek nevetségesen könnyen elkészíthetők
Sütőtökös muffin narancsos cukorsziruppal
Hozzávalók:
- 25 dkg sütőtök;
- 2 db tojás;
- 0.8 dl olívaolaj;
- 15 dkg liszt;
- 15 dkg barna cukor;
- 1 csomag sütőpor;
- 1 kávéskanál kardamom;
- 1 csipet só.
- 10 dkg cukor;
- 0.5 dl víz;
- 1 db narancs.
Fotó: Shutterstock
Elkészítése:
A sütőtököt darabokra vágjuk, és előmelegített sütőbe tesszük. Addig sütjük, amíg a teteje kissé meg nem pirul, majd kivesszük, eltávolítjuk a héját, és pürésítjük. Ezután egy tálban simára keverjük a tojásokat az olívaolajjal és a kihűlt tökpürével, egy másik tálban pedig összekeverjük a száraz hozzávalókat: a lisztet, a cukrot, a sütőport, a kardamomot és egy csipet sót.
A száraz és a nedves hozzávalókat összedolgozzuk, amíg egységes tésztát nem kapunk. Ezt követően jöhet a sütés: a muffinokat 190 °C-ra előmelegített, légkeveréses sütőben 18-20 perc alatt készre sütjük.
Amíg a muffinok sülnek, elkészítjük a narancsos szirupot. Egy kis edényben összemelegítjük a cukrot a vízzel, közben a narancs héját alaposan megtisztítjuk, majd meghámozzuk és apróra kockázzuk. A kifacsart narancslevet a cukorsziruphoz adjuk, hozzáadjuk a narancshéjat is, és az egészet lassú tűzön összeforraljuk.
Végezetül az elkészült narancsos szirupot a forró muffinok tetejére csorgatjuk, az ínycsiklandozó édességet pedig ezután tálalhatjuk is.
Forrás: Taste of Home