Amikor gondolkodunk, sokszor előfordul, hogy hangokat hallunk a fejünkben. Egy új kutatás felfedi, hogy miért van ez.


Vajon miért beszélünk félig hangosan gondolkodás közben? Mindez csak illúzió, amit a hangosan kimondott emlékeink váltanak ki?

Ezek a kérdéseket homály fedi – egyetlen releváns válasz lehet erre, hogy valószerűtlen nyelvezeteket próbálunk megfejteni, olyanokat, amiknek a gyökerei az emberi agyban találhatóak. Ez fontos módszertani szempontból, mivel ennek kezelése radikálisan megváltoztatja a nyelv és az agy kapcsolatához való megközelítésünket. Mivel váltogatni kell a beazonosítást (képalkotó technikák) az idegsejtek annak azonosítására szolgálnak, hogy milyen idegsejtek szabadulnak fel, amikor nyelvi feladatokat látunk el.

hall hangokat

Unsplash/Zach Kadolph

Gondolkozzunk el a kérdésen! Miből is áll a nyelvünk? Természetesen nyelvünk szavakból és szabályok kombinációjából áll, ezek azonban két különböző fizikai térben léteznek – a fejünkön kívül és belül. Amikor a fejünkön kívül található, ez egy mechanikus, akusztikus hullámot generál, sűrített és ritkított molekulákat vet a levegőbe. Amikor az agyunkon belül létezik, akkor elektromos hullámokból áll, amelyek az idegsejtek kommunikációs csatornája. Mindkét esetben hullámokat generál.

Egyértelmű kapcsolat nincs a hangok és agyunk között. A hang az, ami lehetővé teszi, hogy ember kapcsolatot alakíítsunk ki. Természetesen más leehetőségek is vannak arra, hogy két ember nyelvi információt cseréljen egymással – a látáson keresztül, jelnyelvvel vagy taktilisan Braille írással, vagy a Tadoma-módszerrel, ami a beszélő szájmozgásnak letapintásán alapul. A témával bővebben a BBC cikke foglalkozik.

Friss

Kiderült, mi okozza az északi fényt

Bár az északi fény a világ talán leglátványosabb természeti jelensége, kialakulásának okával eddig nem voltak teljesen tisztában a tudósok. Egy frissen közölt tanulmányban viszont úgy tűnik, sikerült leírni, hogy mitől alakulnak ki az északi égbolton megjelenő kék, zöld és lila hullámzások.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Hamu és Gyémánt

Napindító gondolat – 06.14.

Hétfő reggel Jaoquin Phoenix gondolatait idézzük, aki a kitartás fontosságára hívja fel a figyelmünket.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Az igazi nyári frissítő – hideg gyümölcsleves recept

Ha még nem próbáltad, itt az ideje elkészítened ezt a bársonyos, hűsítő gyümölcslevest!

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk