jelnyelv jelek

6 érdekesség, amit lehet, eddig nem tudtál a jelnyelvről

Különféle nyelvjárások, megannyi gesztus és könnyedség. Íme 6 tény a jelnyelvről!

A különböző országoknak saját jelnyelve van

A beszélt nyelvekhez hasonlóan a jelnyelv is országonként változik. Bár Nagy-Britanniában és az USA-ban is angolul beszélnek, a jelnyelvük nagyon különböző. A regionális jelnyelvben is találhatók különbségek, hasonlóan ahhoz, ahogyan a beszédben is megjelennek az akcentusok és a dialektusok.

Ez is érdekelhet: A majmoknak ebből a gesztusából fejlődhetett ki az emberi nyelv

​A jelnyelv nem csak kézmozdulatokat használ

Egyes nyelvjárásokban nem csak jeleket, hanem arckifejezéseket, gesztusokat és testbeszédet is használnak a kommunikációhoz. A jelnyelv saját nyelvtani rendszerrel is rendelkezik, amely a beszélt nyelvtől eltérő mondatszerkezeteket tartalmaz.

Nem olyan nehéz, mint amilyennek látszik

A jelnyelv bonyolult kommunikációs módszernek tűnik, de nem véletlenül használják világszerte oly sokan. Elsajátítása viszonylag egyszerű, ha megfelelő tanárral és a megfelelő módon tanítják.

Mind a majmok, mind a csecsemők képesek megtanulni az egyszerű jelnyelvet. A kisgyerekek pedig ugyanúgy tanulják meg a jelnyelvet, mint ahogyan a beszédet. A csecsemők először egyszerű jelekkel vagy helytelen szimbólumokkal kezdenek, amelyek egy szót jelentenek számukra. Aztán, ahogy idősebbek lesznek, finomítják a jelbeszédüket, és a mozdulatok egyre helyesebbé válnak.

Agysérülések

A beszélt nyelvhez hasonlóan az agysérülések (például stroke következtében) befolyásolják a jelelés képességét. A siket személyek bizonyos típusú testi károsodások esetén nem képesek a jeleket a megfelelő nyelvtanba illeszteni vagy a jeleket a megfelelő formákba helyezni.

Meglehetősen gyakori

A világon több mint 70 millió ember használja a jelnyelv valamelyik változatát elsődleges kommunikációs eszközként. Illetve több mint 150 millió ember használja a jelnyelvet a hallássérült barátaival vagy családtagjaival való kommunikációra.

Férfi, nő?

Csakúgy, mint sok beszélt nyelvben, itt is különböző jelek utalnak a nemre. Például az amerikai jelnyelven a beszélők a nőkre utaló szavakat és kifejezéseket a beszélő állkapcsa mellett jelzik. Amikor azonban férfiról beszélnek, a jeleket a homlokuk közelében mutogatják.

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!

A figyelmetekbe ajánljuk