Ha a kedvenc bandád új száma furán hangzik Spotify-on, lehet, hogy átvertek

Előfordult már veled is, hogy azt láttad, az egyik kedvenc előadód új számot töltött fel Spotify-ra, de amikor elkezdted hallani, mintha a dalnak köze se lenne az adott előadóhoz? Lehet, hogy te is áldozatává váltál a Spotify egyik kiskapujának, amit sokan kihasználnak.


Egy nap a TV Girl nevű, havi 1 millió Spotify-hallgatással rendelkező banda arra ébredt, hogy megjelent egy új dal a Spotify-oldalukon, amit nem ők töltöttek fel. Még csak a hangzás se volt hasonló, egy EDM dal volt generikus borítóval, amihez közük se volt. Amire viszont jelezték, hogy nem az ő új szerzeményük került fel a streaming platformra, addigra több rajongójuk is azt hitte, hogy ez az új irányuk – írja az Input.Sokan elhitték és csalódtak bennük

Input

Az új szám nagyon sok emberhez eljutott az alatt a két hét alatt, amíg sikerült leválasztani a dalt a profiljukról. A hallgatóknak automatikusan bekerült a Zeneradar lejátszási listájukra, sőt némely nagyobb lejátszási listára is felkerült automatikusan, köszönhetően a banda ismertségének és státuszának.

Mindezt úgy, hogy a bandának köze se volt ehhez az egészhez, két hétig pedig az ő brandjükből profitált egy másik előadó az oldalukon. A dalok ugyanis igen szép számokat generáltak, hála a lejátszási listás ajánlásoknak.

Hasonló dolog történt több közepesen ismert indie bandával is. A Foxygen, Frankie Cosmos, és a Pond is hasonló módon egy random generikus EDM dalt talált feltöltve új dalként a Spotify-oldalán. A legdurvább eset az autóbalesetben elhunyt Her zenekarral történt, akik oldalán kvázi posztumusz kiadványként jelent meg hasonló átverős dolog. Merthogy ez egy átverés.

Lassan bevett átverés, ami egyre gyakoribb

Morning Brew/Unsplash

A Moses Gunn Collective oldala hasonlóan járt el, miután pedig sikeresen leválasztották a dalt a profiljukról, és átkerült egy új profilra, az a profil havi 30 ezer havi hallgatóval gazdagodott az esetből.

A zenészek szerint egyébként ezeknél inkább a Spotify disztribúciós modelljében van a hiba, és a hibások a független előadók Spotify feltöltéséért felelős cégek. Ha ugyanis egy előadó nincs egy nagy kiadónál, erre szakosodott cégeknek fizetnek azért, hogy azok feltöltsék a dalokat a Spotify tárhelyére.

Ezek a cégek általában sok dalt töltenek fel egyszerre, némelyiknél pedig – olykor szándékosan – nincsenek tökéletesen kitöltve a daloknál a különböző kódok és azonosítók, ha pedig ez a helyzet, és egyezik az előadó neve egy másik ismert előadóéval, akkor azt az ismertebb előadóhoz tölti fel a rendszer.

Ezt pedig sokan használják egyszerű és gyors profitszerzés vagy a karrierjük beindításának céljából. Szóval ha a kedvenc formációnk legújabb száma esetleg merőben szokatlanul hangzik az eddigi munkásságukhoz képest, előfordulhat, hogy nem csak kísérletezés, amit hallunk, hanem egy feltörekvő előadó trükkje. Legyünk résen!

A figyelmetekbe ajánljuk