Előfordult már veled is, hogy azt láttad, az egyik kedvenc előadód új számot töltött fel Spotify-ra, de amikor elkezdted hallani, mintha a dalnak köze se lenne az adott előadóhoz? Lehet, hogy te is áldozatává váltál a Spotify egyik kiskapujának, amit sokan kihasználnak.


Egy nap a TV Girl nevű, havi 1 millió Spotify-hallgatással rendelkező banda arra ébredt, hogy megjelent egy új dal a Spotify-oldalukon, amit nem ők töltöttek fel. Még csak a hangzás se volt hasonló, egy EDM dal volt generikus borítóval, amihez közük se volt. Amire viszont jelezték, hogy nem az ő új szerzeményük került fel a streaming platformra, addigra több rajongójuk is azt hitte, hogy ez az új irányuk – írja az Input.Sokan elhitték és csalódtak bennük

Input

Az új szám nagyon sok emberhez eljutott az alatt a két hét alatt, amíg sikerült leválasztani a dalt a profiljukról. A hallgatóknak automatikusan bekerült a Zeneradar lejátszási listájukra, sőt némely nagyobb lejátszási listára is felkerült automatikusan, köszönhetően a banda ismertségének és státuszának.

Mindezt úgy, hogy a bandának köze se volt ehhez az egészhez, két hétig pedig az ő brandjükből profitált egy másik előadó az oldalukon. A dalok ugyanis igen szép számokat generáltak, hála a lejátszási listás ajánlásoknak.

Hasonló dolog történt több közepesen ismert indie bandával is. A Foxygen, Frankie Cosmos, és a Pond is hasonló módon egy random generikus EDM dalt talált feltöltve új dalként a Spotify-oldalán. A legdurvább eset az autóbalesetben elhunyt Her zenekarral történt, akik oldalán kvázi posztumusz kiadványként jelent meg hasonló átverős dolog. Merthogy ez egy átverés.

Lassan bevett átverés, ami egyre gyakoribb

Morning Brew/Unsplash

A Moses Gunn Collective oldala hasonlóan járt el, miután pedig sikeresen leválasztották a dalt a profiljukról, és átkerült egy új profilra, az a profil havi 30 ezer havi hallgatóval gazdagodott az esetből.

A zenészek szerint egyébként ezeknél inkább a Spotify disztribúciós modelljében van a hiba, és a hibások a független előadók Spotify feltöltéséért felelős cégek. Ha ugyanis egy előadó nincs egy nagy kiadónál, erre szakosodott cégeknek fizetnek azért, hogy azok feltöltsék a dalokat a Spotify tárhelyére.

Ezek a cégek általában sok dalt töltenek fel egyszerre, némelyiknél pedig – olykor szándékosan – nincsenek tökéletesen kitöltve a daloknál a különböző kódok és azonosítók, ha pedig ez a helyzet, és egyezik az előadó neve egy másik ismert előadóéval, akkor azt az ismertebb előadóhoz tölti fel a rendszer.

Ezt pedig sokan használják egyszerű és gyors profitszerzés vagy a karrierjük beindításának céljából. Szóval ha a kedvenc formációnk legújabb száma esetleg merőben szokatlanul hangzik az eddigi munkásságukhoz képest, előfordulhat, hogy nem csak kísérletezés, amit hallunk, hanem egy feltörekvő előadó trükkje. Legyünk résen!

Friss

Paul Rudd még egyszer utoljára megtréfálta Conant

Conan O'Brien late night comedy műsora hamarosan véget ér, a színész pedig nem hagyta ki az alkalmat egy utolsó poénra.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A Toyota robotja szelfizés közben töröl asztalt

A robotoknak nagy problémát okoznak a visszaverődő és áttetsző felületek, a Toyota megoldotta a problémát.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Christoph Waltz és Willem Dafoe westernt forgat

A filmet egy élő legenda, Walter Hill jegyzi, akinek többek között a 48 órát is köszönhetjük.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk