A folyadékpótlás az egyik legjobb dolog, amit az egészségünkért tehetünk. Segíthet mindenben, az egészséges szívműködéstől kezdve a bőr rugalmasságán át a boldogabbá és produktívabbá tételéig.
Ha azonban nem iszunk elég vizet, az krónikus kiszáradáshoz vezethet. A dehidratációnak számos kellemetlen mellékhatása van, mint például a mentális köd, a túlevés és még a stroke kockázata is megnő – számol be róla az Eating Well.
Ez is érdekelhet: Ha elég vizet iszunk, súlyos dolgokat előzhetünk meg vele
Számos egészséges módja van a folyadékpótlásnak. Legjobb, ha magaddal viszel egy újrahasználható vizes palackot, ami egész nap kéznél van, vagy hidratáló ételeket is fogyaszthatsz, például görögdinnyét, paradicsomot és babot (a legtöbb nyers gyümölcsnek és zöldségnek magas a víztartalma). A több víz azonban nem feltétlenül jobb. A vízivás mennyiségének eltúlzása nem a leghatékonyabb módja annak, hogy hidratált maradj, sőt, könnyen túlzásba is viheted.
A túlhidratálás nem kívánt és potenciálisan veszélyes mellékhatásokat okoz. A túlhidratálás úgynevezett hiponatrémiát eredményezhet, amikor a vizet megtartod, de a szükséges elektrolitokat, például a nátriumot és a káliumot kiüríted. Ez a sejtek megduzzadását okozza, és hányingerhez, hányáshoz, szédüléshez, sőt, ritka esetekben akár halálhoz is vezethet. A maraton futók vagy a triatlonisták például nagyobb veszélynek vannak kitéve a hiponatrémia szempontjából a verseny során, mivel gyakran nagy mennyiségű vizet vesznek magukhoz, miközben az izzadással nátriumot és káliumot veszítenek.
Ha tovább olvasnál: Megkönnyíti a fogyást, ha több vizet iszunk?
Fotó: Shutterstock
Ez azonban nem azt jelenti, hogy a túlhidratáltság elkerülése érdekében kerülni kell a vízivást. Érdemes azonban odafigyelni az elektrolitokra, és a nap folyamán más hidratálási formákat is beiktatni. Egy 2015-ös, a The American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban megjelent tanulmány szerint más italok rövid távon hidratálóbbak lehetnek, mint a víz önmagában. Azt találták, hogy a tej, a tea és a narancslé valamivel hidratálóbb, míg a sör kevésbé hidratáló.
Ennek oka a nátrium, a kalcium, a kálium, a klorid, a foszfát és a magnézium elektrolitok szerepében keresendő. Ezek az elektrolitok olyan ásványi anyagok a szervezetben, amelyeknek számos funkciójuk van, ezek egyike a folyadékegyensúly. A sima víz nem tartalmaz elektrolitokat, de az élelmiszerek és más italok gyakran igen. Ezért fontos, hogy a sok víz mellett az ételek vagy italok között legyen olyan forrás, amely ezeket az ásványi anyagokat tartalmazza.
Összefoglalva, a víz még mindig szuper fontos a hidratálás szempontjából, és a legtöbbünknek inkább a dehidratáltság miatt kell aggódnia, mint a túlhidratáltság miatt. Fontos azonban, hogy a nap folyamán ételekből vagy italokból származó elektrolitokat keverjünk bele, különösen akkor, ha nagy intenzitással edzünk. Ha vízivásról van szó, a lassú és következetes győzelem a versenyben.