Finom és könnyen beszerezhető – ez a legjobb vérnyomás csökkentő étel

Finom és könnyen beszerezhető – ez a legjobb vérnyomás csökkentő étel

A legújabb kutatás meglepő eredményekkel rukkolt elő.


A tejtermékek az elmúlt években igencsak rossz hírnévre tettek szert az egészségre gyakorolt hatása miatt. Különösen a tej, a sajt és a vaj. De a legújabb kutatások azt mutatják, hogy a tejtermékek önmagukban nem biztos, hogy a bűnösek, hacsak nem vagyunk intoleránsak vagy allergiásak. A nemrégiben készült tanulmány szerint egy bizonyos tejtermék valóban érdekes egészségügyi előnyökkel járhat, különösen, ha az egészséges vérnyomás fenntartásáról van szó. Ez pedig nem mást, mint a joghurt.

Az International Dairy Journal új kutatása szerint lenyűgöző vérnyomáscsökkentő hatása van, s egyre bizonyosabb, hogy a joghurt valóban nagy segítséget nyújt a hipertóniában szenvedő betegeknek.

Unsplash / Sara Cervera

A mostani vizsgálatok során a kutatók azt állapították meg, hogy akik rendszeresen fogyasztanak joghurtot, azoknak nagyobb eséllyel lesz rendben a vérnyomása. Egészen pontosan a magas vérnyomásban szenvedő betegeknél jelentősen csökkent az úgynevezett szisztolés vérnyomás (ez a felső, magasabb érték, tehát a 120/80-nál a 120) és az átlagos artériás nyomás.

Voltaképpen egy rendkívül finom és egészséges nasi, ami tele van még fehérjével, egészséges zsírokkal és megannyi tápanyaggal, például kalciummal, magnéziummal és káliummal. A tanulmányt készítő tudósok feltételezése szerint ezeknek a tápanyagoknak lehet köze ahhoz, hogy a joghurt pozitív hatással van a vérnyomásra.


A figyelmetekbe ajánljuk