A The Daily Meal szerint az egyik legegyszerűbb módszer, ha a túlfőtt tésztát megpároljuk, hogy ezzel újra életre keltsük. Egy másik lehetőség, hogy frittatát, azaz olasz lepényt sütünk belőle. Ha azonban nagy terveink vannak a tésztával, és szeretnénk, ha a vacsora receptje érintetlen maradna, lézetik még egy egyszerű módszer a túlfőtt tészta megmentésére: jeges vízzel öblítsük le! A trükkel a recept feláldozása nélkül újraéleszthetjük tésztát.
Persze arról már valószínűleg hallottunk,hog főzés után nem szabad leöblíteni a tésztát, de szerencsére ez csak a tökéletesen megfőtt al dente tésztára vonatkozik.
A túlfőtt tészta esetében bármit megtehetünk, hogy visszahozzuk az élők sorába: mindössze egy szűrőre, a lehető leghidegebb vízre és néhány jégkockára van szükség.
Az ok, amiért nem szabad leöblíteni az al dente tésztát, és az ok, amiért le kell öblíteni a túlfőtt tésztát, egy és ugyanaz: a keményítő.
A hideg vízben történő öblítés megszabadítja a tésztát a keményítő nagy részétől. Az al dente tészta esetében a keményítő az a kötőanyag, amely segít a szósznak a tésztához tapadni, azonban a túlfőtt tésztánál a keményítő az, ami az állagát gumiszerűvé teszi.
Ezért a jobb állag érdekében bátran öntsük le!
Egy másik jó ok arra, hogy a túlfőtt tésztát leöblítsük, hogy megállítsuk a főzési folyamatot. Ha hagyjuk, hogy a tészta melegen maradjon a fazékban, akkor a lecsöpögtetés után is tovább fog főni. Az biztos, hogy egy túlfőzés esetében semmiképpen sem szeretnénk, ha a tészta tovább főne, ezért a legjobb, ha a folyamatot azonnal megállítjuk jeges vízzel.
És az utolsó ok, amiért ajánlott leöblíteni a túlfőtt tésztát: a hideg hőmérséklet keményebbé teszi az állagát.