Cseresznyés pite
Fotó: Shutterstock

A vodka meggátolja a gluténképződést

Tökéletesen puha pitetésztát szeretnél? Víz helyett használj vodkát!

A tökéletes pitetészta elkészítése alapvetően nem egy túl bonyolult folyamat, de a valódi, igazán omlós és puha tészta mégis csak keveseknek sikerül. Most mutatunk egy olyan meglepő összetevőt, amitől még a kezdő szakácsok pitéi is olyan mennyeiek lehetnek, mintha cukrászdában vettük volna!


Az Allrecipes mutatja azt a nem mindennapi trükköt, amit valószínűleg még a leggyakorlottabb szakácsok sem ismernek. A portál a hidegebb szezonra való tekintettel ad különböző tippeket a piték elkészítéséhez, ami szerintük egyetlen összevetőtől lesz igazán omlós és puha.

Ez pedig nem más, mint a vodka.

Még több konyhai tipp! Fokhagymapucolás a mikróban? Ezzel a trükkel lehetséges!

Mint írják, a tészta elkészítése során dönthetünk úgy, hogy a felhasznált víz egy részét, de akár az egészét is hideg vodkával helyettesítjük.

Semmiféle varázslatról nincs szó, egyszerű tudomány az egész. A vodka használata ugyanis lehetővé teszi, hogy további folyadékot adjunk a tésztához, anélkül, hogy az glutént termelne, így a tészta sem lesz kemény

– idézi a portál Guy Crosby-t, ételszakértőt.

alm\u00e1s pite

A víz egészét vagy csak egy részét is helyettesíthetjük vodkával

Shutterstock
A vodka – a vízzel ellentétben – nem segíti elő a gluténtermelődést, így könnyebben fogunk tudni dolgozni a tésztával is és a végeredmény sem egy ropogós pite lesz.

A portál emlékeztet, hogy glutén akkor képződik, amikor a víz érintkezik a lisztben található fehérjékkel, amik így összetapadnak és sűrűbb tésztát eredményeznek.

Ezt is olvasd el! Kiadós reggelire vágysz? Készítsd el a franciák kedvenc pitéjét!

Természetesen a vodka alkoholtartalma elpárolog, így senkinek sem kell aggódnia a készülő pite íze miatt. Ám ha valami olcsóbb megoldást szeretnénk, használhatunk nyugodtan ecetet is, aminek ugyanolyan hatása van, mint az alkoholnak, így a tészta ezzel is selymes és lágy lesz.


A figyelmetekbe ajánljuk