Tojáspucolás
Fotó: Shutterstock

A tojáspucolás sokaknak idegörlő tevékenység a konyhában

Ha ezeket a tippeket követed, pofonegyszerű lesz a tojáspucolás!

Kevés bosszantóbb dolog létezik egy konyhában, mint egy frissen főtt tojás, amelynek a héját csak nehezen lehet lehántani, ha pedig sikerül, a tojásfehérje egy része is távozik a héjjal együtt. A könnyen pucolható tojás titka azonban nem varázslat és még csak nem is a főzővízen múlik. Ha ezeket a tippeket követed, a tojáspucolás nem lesz többé rémálom!


​Használjunk régebbi tojásokat!

A Bon Appétit szerint először is érdemes a tökéletes tojást kiválasztani arra az esetre, ha később pucolni szeretnénk őket. Ehhez érdemes valamivel régebbi tojást választani, aminek egyszerűen könnyebben lejön a héja. A friss darabokat nyugodtan használjuk fel rántottához vagy buggyantott tojáshoz, de ha főtt tojást szeretnénk készíteni, a kevésbé friss tojásokat válasszuk!

Még több konyhai tipp! Megromlik-e a liszt? És ha igen, mikor? A szakértő válaszol!

​Ne tegyük hideg vízbe a tojást!

Fontos, hogy a tojásokat ne együtt főzzük a vízzel, tehát ne hideg vízben kezdjük el elkészíteni őket. Várjuk meg, amikor teljesen felforr a víz és csak utána helyezzük bele a tojásokat. Ezzel egyrészt sokkal precízebben fogjuk tudni mérni az időt is, másrészt a végén a héj is könnyebben lejön majd a tojásról.

A vízhez – a közhiedelemmel ellentétben – ne adjunk semmit: se sót, se ecetet, se más anyagot, ezektől ugyanis nem lesz könnyebb megpucolni!

​Állítsunk időzítőt!

Toj\u00e1spucol\u00e1s

A pucolás előtt tegyük jéghideg vízbe a tojásokat

Fotó: Shutterstock

Ahhoz, hogy a tökéletes állagú tojást kapjuk, mindenképpen használjunk időzítőt. Sokan gondolják, hogy a rutin miatt már ránézésre is képesek megmondani, hogy áll éppen a tojás, de ne bízzuk a véletlenre a dolgot!

Ha kissé lágyabb tojássárgáját szeretnénk a 7 perc bőven elég, de a teljesen keményre főtt tojásnak sem kell több 10 percnél.

​Jeges vizes fürdő

Miután letelt az idő, a tojásokat rögtön helyezzük egy jéggel teli lábasba, ami megkönnyíti a későbbi pucolást. A jéghideg vízben nagyjából 3-4 percig hűtsük a tojásokat.

Ez is érdekelhet! A tökéletesen ropogós sült krumpli egyik titka a dupla sütés

​Folyóvíz alatt pucoljuk őket!

A folyóvíz megkönnyíti a héj leszedését, miközben tovább hűti a tojást.


A figyelmetekbe ajánljuk