Egy sütő.

Szinte biztos, hogy rosszul csináltad - ennyi idő szükséges a sütőd előmelegítéséhez

A sütő előmelegítése mindig is kényes téma volt, mivel mindenkinek megvan a bevett rutinja arra, hogyan hajtja végre ezt a – vasárnapi ebéd tekintetében mindenképp – kulcsfontosságú lépést. Az alábbi cikkben elmondjuk, mennyi idő szükséges a sütő megfelelő előmelegítéséhez.


Mennyi ideig kell előmelegíteni a sütőt?

Ahelyett, hogy várakoznál és azon töprengenél, hogy vajon a sütőd elérte-e a kívánt hőmérsékletet, ne feledd, hogy az előmelegítési idő mágikus száma a 20 perc. Természetesen a folyamat igényeitől függően hosszabb ideig is előmelegítheted a sütőt (például pizza vagy kenyérlepény esetében), de a legtöbb esetben a 20-30 percnél hosszabb előmelegítés nem tesz jót a konyhai gépednek, és nem sokat érsz el vele azon túl, hogy megnöveled a közüzemi számládat.

Az előmelegítési időt több tényező is befolyásolja. Nyilvánvalóan minél magasabb a kívánt hőmérséklet, annál hosszabb ideig tart elérni azt. Egy nagyobb sütőnél egy kicsivel több idő is eltelhet, mivel nagyobb mennyiségű a felmelegítendő levegő. De mivel a sütések jelentős része 176 és 190 celsius fok között történik, a 20 perces-szabály szinte mindig működik.

Miért fontos előmelegíteni a sütőt?

Nyilván sokakban felmerül a kérdés, hogy miért kell egyáltalán előmelegíteni a sütőt? Lépjünk egy kicsit hátrébb.

A sütőd lényegében egy fémdoboz, amelynek bekapcsolása után a gáz vagy az áram beindul, és addig fűti a fűtőelemeket, amíg a levegő el nem éri a az előre beállított hőmérsékletet. Ennek a forró levegőnek a lanyha keringése az, ami megsüti az ételt. Azt az időtartamot, amíg a levegő eléri a kívánt hőmérsékletet, előmelegítési időnek nevezzük.

Amikor az étel a forró sütőbe kerül, a hő hatására szinte azonnal reakciók és átalakulások sorozata játszódik le. A zöldségekben lévő természetes cukrok karamellizálódni kezdenek; az élesztő a kovászos kenyérben elkezd megkelni; a sütemények széle megdermed; a vaj pedig megolvad és gőzölög, felpúposítva a gyorsan dermedő pitetésztarétegeket. Az azonnali hőhatás nélkül mindez nem történne meg.

Mikor nem kell előmelegíteni a sütőt?

Íme egy titok: nem mindig kell előmelegíteni a sütőt (még akkor sem, ha a recept azt mondja). Minden olyan étel, amihez nincs szükség kelesztésre vagy kovász használatára – mint például a sült makaróni – mehet egyből a hideg sütőbe.

A hosszú sütési idővel rendelkező ételek (lasagna vagy a rakott ételek) kibírják azt a körülbelül 20 perc plusz időt, amely a sütő előmelegedéséhez lenne szükséges.

Bizonyos esetekben az előmelegítés kihagyásával egyenletesebb sütést érhetsz el. Jó példa erre a pirított dió. Ha hideg sütőben kezdjük el sütni, a dióban lévő természetes zsírnak elég ideje van arra, hogy fokozatosan felmelegedjen és a felszínre jöjjön, így egyenletesebb, barnább finomságot kapunk.

Forrás: Bon Apetit

A figyelmetekbe ajánljuk