párás erdő

A nagyon párás idő rosszabb hatással lehet ránk, mint gondoltuk

Az emberi szervezet talán közel sem bírja el azt a hőséget és páratartalmat, amit az elmélet jósol.


Az egyik első olyan tanulmány, amely közvetlenül értékelte a fiatalok körében a párás hőstresszt, megállapította, hogy amikor a páratartalom abszolút maximumon van, az emberi alkalmazkodóképesség felső határa mindössze 31 °C. Ez négy fokkal kevesebb, mint az elméleti becslések, és az idősebbek esetében a küszöb valószínűleg még alacsonyabb. Mivel az emberek a párolgás útján hűtik magukat, fontos megérteni a nedves hőmérsékletet, amely magában foglalja a hőt és a páratartalmat is, minél több a levegő páratartalma a meleghez képest, annál nehezebben működik a párolgás.

A forró és száraz éghajlathoz képest az emberi test közel sem bírja olyan jól a forró és párás éghajlatot. Ez azért van, mert 100 százalékos páratartalom mellett a verejtékünk nem tud olyan könnyen elfolyni, hogy lehűtse a testünket. Teljesen száraz környezetben az emberi túlélési küszöb valószínűleg 50 °C körül van. Teljesen párás környezetben azonban az új eredmények szerint a hőmérsékletnek csak 31 °C-ot kell elérnie ahhoz, hogy testünk hőgutát kapjon. Ilyen körülményeknek való tartós kitettség esetén a halál elkerülhetetlen.

Ahhoz, hogy kiderítsék, milyen tényleges nedvességtartalom-hőmérsékletnél éri el az embereket a hőguta és az esetleges halál kockázata, a kutatók 24 fiatal, egészséges, 18 és 34 év közötti felnőttet toboroztak egy kutatáshoz, ahol műszerekkel egy kísérletben mérték őket biztonságos. A csapat fiatal és fitt emberekből álló kohorszból indult ki, mivel ők adhatnak egy legjobb esetben szerű kiindulási alapot. Az idősebbek, a terhesek és más veszélyeztetett népességcsoportok általában kevésbé képesek elviselni a hőséget és a páratartalmat.

Ahogy az éghajlatváltozás a túlzott globális felmelegedést és a vízpárolgást hajtja, növelve a légkörünk hő- és nedvességtartalmát, egyre valószínűbbé válik a nedvességtartalom-hőmérsékleti küszöbértékek túllépésének veszélye. Különösen a trópusokon. A klímakutatók gyanúja szerint az évszázad végére Pakisztánban, Indiában, Délkelet-Ázsia egyes részein, a Perzsa-öbölben és Közép-Amerikában sokkal gyakrabban fog előfordulni, hogy a 35 °C feletti hőmérsékleten a maximális nedvességtartalom is meghaladja majd a 35 °C-ot.

(Forrás: ScienceAlert)

A figyelmetekbe ajánljuk