Az alábbi zsemle recept dagasztás nélkül készül, az elkészítésre viszont érdemes rászánni három órát is.
Hozzávalók (6 darabhoz)
- 500 gramm liszt
- 1 csomag instant élesztő (7g)
- 1 teáskanál só
- 300 milliliter víz (langyos)
- 70 milliliter tej (langyos)
- 1 evőkanál cukor
Elkészítés
Először a lisztet szitáljuk egy nagy tálba, majd keverjük össze a sóval és az élesztővel. Ezután ássunk a közepébe egy mélyedést, öntsük oda a langyos vizet és tejet, adjuk hozzá a cukrot.
Keverjük össze a tésztát egy fakanál segítségével. Amennyiben szükséges, a kezünkkel is segítsünk rá, de nem kell dagasztani a tésztát. Ha összeállt (nem baj, ha ragacsos), fedjük le. Hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni 2 órát.
Ha letelt a 2 óra, borítsuk enyhén lisztezett felületre a tésztát. Ekkor készítsünk belőle 6 egyforma gombócot, ha túl ragacsos, adjunk hozzá egy kevés lisztet.
Ne dolgozzuk túl a tésztát, de picit gyúrhatunk rajta, hogy szép kerek zsemléket kapjunk. Ezután fedjük le a gombócokat, majd hagyjuk ismét 20-30 percet kelni.
Melegítsük elő a sütőt 240 fokra, majd helyezzünk a sütő aljába egy vízzel teli hőálló tálkát.
Végül tegyük a zsemléket egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk őket a forró sütőbe 15-20 percre. Tartsuk rajtuk a szemünket. Akkor lesznek készen, amikor már aranybarnák és kopog a tetejük.
(Forrás: Só Bors)