A bouillabaisse, a Provence-ból, egészen pontosan Marseille-ből származó közkedvelt halleves.
A bouillabaisse eredetileg a marseille-i halászok által készített pörkölt volt, melyben azokat a csontos álsügereket főzték meg, amelyeket nem tudtak eladni az éttermeknek vagy piacoknak. A recept azt a célt szolgálta, hogy minden létező maradékot felhasználjanak. A nagy sziklahal és enyhén édeskés ízű skorpió- vagy nagy vörös sárkányfejű hal elengedhetetlen hozzávaló.
A jó hír viszont az, hogy az évek alatt rengeteg változata lett népszerű, így nem csak a Provence-ban őshonos halakból készíthető el.
- 1,2 kg tengeri hal (tőkehal, tarka menyhal, tengeri süllő )
- közepes hagyma,
- 4 gerezd fokhagyma,
- 3 nagy paradicsom,
- 1 póré,
- 1 szál rozmaring,
- néhány szál petrezselyem,
- 4 ek. olívaolaj,
- só, bors,
- késhegynyi sáfrány,
- 3 zsemle
Elkészítés: Fazékban olajat forrósítunk, majd üvegesre pároljuk benne a felaprított hagymát, hozzáadjuk az összetört fokhagymát, a meghámozott, kimagozott paradicsomcikkeket, ráfektetjük a halszeleteket. Ezután felöntjük 1 l vízzel és enyhén sózzuk, borsozzuk. Utána a kevés sáfrányt és a petrezselymet, pórét, rozmaringot is beletesszük. 30 percig csendes tűzön főzzük. A megfőtt haldarabokból szálkázzuk ki, tegyük vissza a levesbe, passzírozzuk át és ismét forraljuk fel. Provence-i módra fokhagymával bedörzsölt, pirított zsemlecsíkokra tálaljuk.