saláta
Fotó: Shutterstock

Mindössze 3 összetevő kell a szószhoz, ami tényleg mindenhez passzol – recept!

Ha nincs kedvünk sokat bajlódni a főzéssel, dobjuk össze ezt a végtelenül egyszerű szószt, ami egyrészt sokáig eláll, másrészt pedig a rizses ételektől kezdve a salátákon át a húsig bármivel fogyaszthatjuk. Ráadásul fantasztikus maradékmentő is!


Létezik egy, csupán három egyszerű alapanyagból álló recept, ami gyakorlatilag a világ bármelyik ételét feldobja – írja a Vince gasztronómiai portál. Éppen ezért nem árt, ha mindig tartunk egy keveset a konyhánkban, hogy szükség esetén csak néhány mozdulattal megízesítsük kedvenc ételünket, vagy akár egy elrontott fogást.

Habár a boltok polcain tucatjával sorakoznak a különböző, előre elkészített szószok és mártások, ezek egyikére sem lesz szükségünk, miután kipróbáltuk a tahini-szójaszósz keveréket. A recept alapján mindössze tahinire – finomra őrölt szezámmagból készült sűrű paszta – valamint az ázsiai konyha alapvető elemére, szójaszószra van szükségünk. Plusz, egy kevés vízre, hogy beállítsuk az intenzitását.

A tahini kissé keserű jegyei a szója sós ízével tökéletes harmóniát alkotnak. A cikkben direkt nem adnak meg arányokat, mivel személyfüggő, kinek milyen erőteljes ízvilág jön be, így bátran kísérletezhetünk az adagokkal.

Mihez passzol igazán?

tahini sz\u00f3sz

Fotó: Shutterstock

Nehéz kiemelni bármit is, hiszen valójában mindenhez remekül illik. Próbáljuk ki például sült steakkel, lazaccal, kevés vízzel felhígítva pedig bármilyen salátát új szintre emel. Az egyetlen dolog, amire készítésekor érdemes odafigyelni, hogy habverővel alaposan dolgozzuk össze az alapanyagokat, hogy a tahini sűrű masszája kellően elkeveredjen a szójaszósszal. Először egy selymes, lágy textúrát hozzunk létre, csak azután állítsuk be az ízeket. Ez azért fontos, mert a tahini hajlamos magába szívni a nedvességet, így könnyen lehet, hogy több vízre lesz szükségünk, mint az gondolnánk.

Szükség esetén olyan plusz hozzávalókkal is felturbózhatjuk, mint a fokhagyma, gyömbér, chili, majonéz vagy a közel-keleti konyha egyik kedvenc fűszere, a szumák. A lényeg, hogy bátran kísérletezzünk, míg megtaláljuk a számunkra tökéletes változatot.


A figyelmetekbe ajánljuk