sütőtökös quinoa
Fotó: Shutterstock

A vegán quinoás-sütőtökös saláta, amiből garantált a repetázás

A csak „bowl“ (tál) néven emlegetett ételek az elmúlt években egyre nagyobb teret hódítottak, hiszen nemcsak egyszerűen elkészíthetőek, de egészségesek, finomak, ráadásul laktatóak is. Egy ilyen tál valahol egy saláta és egy kiadósabb egytálétel között mozog, így gyakorlatilag a nap bármelyik szakaszában tökéletes lehet. A különleges fűszerezésű, sütőtökös verzió új színt vihet a télen gyakran egysíkú és unalmas étkezésekbe.


A receptet elkészíteni gyerekjáték, ám érdemes beszerezni néhány olyan alapanyagot, amit nem feltétlenül tartogatunk otthon. Az egyik ilyen a quinoa, ami egy rendkívül finom és egészséges gabonaféle, nem mellesleg gluténmentes is. Könnyen emészthető, valamint vitaminokban és aminosavakban gazdag. Plusz pont, hogy rendkívül változatos módon lehet felhasználni, ráadásul a legtöbb élelmiszerboltban elérhető.

Talán a sarki boltnál kicsit messzebb kell mennünk, ha be akarjuk szerezni a cajun fűszerkeveréket, ám biztosan nem fogunk csalódni, ha szeretjük a pikáns ízeket. A fűszerkeverék eredetileg Louisana amerikai államból származik, a cajun konyha egyik alapvető eleme. Bár a legtöbb kicsit más arányokból áll össze, általában paprika, hagyma- és fokhagymapor, majoránna, kakukkfű, édesköménymag, kömény és cayenne-bors található benne.

Hozzávalók a quinoa tálhoz:

  • 1 kisebb sütőtök
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál cajun-fűszer
  • só és bors
  • 250 g főzés nélküli quinoa
  • 400 ml fekete babkonzerv
  • 2 avokádó, szeletelve
  • friss koriander, apróra vágva
  • (vegán) tejföl, a tálaláshoz
  • lime, a tálaláshoz

Hozzávalók a kesudiós öntethez:

  • 2 teáskanál kesudióvaj
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 3 evőkanál citromlé
  • 1 csipet cajun-fűszer (opcionális)
  • só, bors

Így készítsük el:

quino\u00e1s s\u00fct\u0151t\u00f6k\u00f6s sal\u00e1ta

Fotó: Shuttertsock

  1. Melegítsük elő a sütőt 220-fokra, és béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit. Egy nagy tálba dobjuk bele a már felkockázott sütőtököt, majd öntsük le olívaolajjal, szórjunk rá cajun-fűszerkeveréket, sózzuk és borsozzuk. Keverjük össze, és helyezzük a sütőtököt a tepsibe. Süssük nagyjából 25 percig, majd hagyjuk kihűlni.
  2. Mindeközben tegyük a quinoát egy nagy lábasba nagyjából 5 dl vízzel együtt. Miután felforraltuk, kapcsoljuk alacsony lángra és főzzük addig, míg megpuhul és felszívja az összes vizet (kb. 15 perc elég). Vegyük le a tűzről, és hagyjuk még 15 percig lefedve pihenni.
  3. A kesudiós öntettel igazából nincs más dolgunk, mint az összes hozzávalót egy kis turmixgépbe dobni, majd lepépesíteni.
  4. Tálaláskor kanalazzuk a quinoát egy nagyobb tálba, a tetejére helyezzük rá a sütőtököt, a felszeletelt avokádót és ízlés szerint egy kevés tejfölt – lehet vegán és hagyományos is. Ezután már csak az öntet hiányzik. Ha még gazdagabb ízélményre vágyunk, szórjuk meg friss korianderrel.

A figyelmetekbe ajánljuk