sütőtökös sajttorta
Fotó: Shutterstock

Az ősz sztárja a felejthetetlen desszert: így készül a sütőtökös sajttorta

A sajttorta önmagában is fantasztikus édesség, ám a sütőtökös változata az őszi hónapoknak köszönhetően egyre népszerűbb. Ha már úgyis javában tart a zöldség szezonja, készítsük el belőle a mennyei, krémes desszertet, amely izgalmas, egyedi ízélményt nyújt.


Habár első hangzásra szokatlannak tűnhet, a sütőtök és a sajttorta kombinációja valójában ízorgiát eredményez. Az elkészítése nem különösebben bonyolult, ám érdemes néhány apróságra odafigyelni a tökéletes végeredmény érdekében. Mivel szeretnénk, hogy az elkészült torta kellően puha legyen anélkül, hogy fellevegősödne, érdemes tejfölt használnunk, ami segít elérni az ideális állagot. Sütéskor pedig próbáljuk ki a klasszikus bain marie nevű francia technikát, melynek lényege, hogy a tortaformát vízzel teli edényben tegyük a sütőbe. Ennek köszönhetően egyenletesen melegedik fel az edény anélkül, hogy odaégne a sütemény.

Hozzávalók a kekszes alaphoz:

  • 12 darab Graham-keksz;
  • 50 g cukor;
  • fél teáskanál só;
  • 84 gramm vaj.

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 600 g krémsajt;
  • 184 g tejföl;
  • 135 g barnacukor;
  • 130 g kristálycukor;
  • 3 evőkanál kukoricakeményítő;
  • 100 g sütőtökpüré;
  • 1 evőkanál fűszeres sütőtök fűszerkeverék;
  • 1 evőkanál vaníliakivonat;
  • 4 tojás;
  • 2 tojássárgája.

Így készítsük el:

s\u00fct\u0151t\u00f6k\u00f6s sajttorta

Fotó: Shutterstock

Törjük össze a kekszet, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat, a cukrot és a sót. Egy turmixgép segítségével daráljuk darabosra, majd egy serpenyőben pirítsuk aranybarnára.

Öntsük egy tálba a krémsajtot, adjuk hozzá a cukrot, a kukoricakeményítőt, majd keverjük fel, amíg könnyed állagúvá válik. Tegyük hozzá a tejfölt, a sütőtökpürét, a fűszert és a vaníliakivonatot. Ezután pedig kevergetés közben egyenként adagoljuk a krémbe a tojásokat.

Vajazzuk ki a tortaformát, majd szórjuk bele a kekszet. Nyomkodjuk le alaposan, hogy megtartsa a tölteléket, melyet öntsünk bele. Tegyük a tortaformát egy nagyobb edénybe, melyet vízzel megtöltünk. Süssük nagyjából 70 percen keresztül, 165 fokra előmelegített sütőben. Miután elkészült, hagyjuk hűtőben pihenni legalább egy estét, de még jobb, ha egy teljes napig pihentetjük.


A figyelmetekbe ajánljuk