sütőtöktorta
Fotó: Shutterstock

Így készül az egyszerű, de mennyei indonéz sütőtöktorta

Az őszi szezonban a gasztronómiában általában előtérbe kerül a sütőtök és annak minden formája, hiszen az ezerarcú idényzöldség számtalan módon elkészíthető. Főzhetünk belőle krémlevest vagy egy laktató, finom tésztát, édeskés íze miatt pedig tökéletes desszert készülhet belőle. A halloweeni időszakban egyes fajtái még díszítőelemként is megállják a helyüket. Az indonéz konyhában pedig kiemelten fontos szerepe van, ugyanis a sütőtöktorta egy tradicionális desszertnek számít.


Az Indonéziához tartozó Borneó déli részén óriási hagyománya van a sütőtöktortának, melyet eredetileg gőzöléssel készítenek, hogy a végeredmény minél puhább, omlósabb legyen. A torta fontos eleme a régió kulináris örökségének, ugyanis a legtöbb családi esemény és ünnep során szerepel a menün.

Banjarmasin városában a „bingka labu“ nemcsak egy szimpla sütemény, hanem a vendégszeretet és a hagyomány szimbóluma is. A régióban a sütőtök mellett egyébként számos más alapanyagból is készítik a süteményt, például édesburgonyából vagy banánból. A The Kitchn receptje az eredeti változat finomított verziója, melyben a sütőtök íze kifinomultabb, kevésbé intenzív.

Az elkészítése pofonegyszerű, hiszen nincs szükségünk különleges alapanyagokra, sem eszközökre. Egy tepsi, egy szűrő és egy tortaforma elegendő, hogy megsüssük az isteni desszertet, ráadásul az egész csupán néhány könnyű folyamatból áll.

Hozzávalók:

s\u00fct\u0151t\u00f6ktorta

Fotó: Shutterstock

  • 1 kisebb sütőtök;
  • másfél evőkanál só;
  • 1,7 dl cukormentes konzerves kókusztej;
  • 4 nagyobb tojás;
  • 100 g cukor;
  • 100 g liszt (7 evőkanál);
  • 100 g sótlan vaj;
  • 2 evőkanál vaníliakivonat;
  • 1 evőkanál szezámmag (elhagyható, hiszen csak a torta tetejére kerül).

Így készítsük el:

  1. Első lépésként melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Hámozzunk meg a sütőtököt, majd vágjuk félbe, egy kanál segítségével pedig kaparjuk ki a magokat és dobjuk ki őket. Vágjuk a sütőtököt nagyjából 2-3 cm-es kockákra, ezután tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsire, locsoljuk meg egy kevés olajjal, sózzuk és forgassuk össze.
  2. Süssük nagyjából 25-35 percig, amíg a sütőtök megbarnul és megpuhul. Félidőben forgassuk át a másik oldalára. Közben vegyünk elő egy közepes tortaformát, vajazzuk ki az alját és az oldalait, majd tegyünk bele sütőpapírt.
  3. Miután elkészült a sütőtök, hagyjuk kicsit kihűlni. Nagyjából két csészényit dobjunk be a turmixgépbe (a maradékot akár le is fagyaszthatjuk) és a kókusztejjel együtt pépesítsük simára. A lehető leglágyabb textúra érdekében vegyünk elő egy apró szemű szűrőt és szűrjük át rajta a krémet.
  4. Egy közepes tálban verjük fel a tojásokat és adjuk hozzá a cukrot, valamint egy csipet sót. Habverő segítségével 5-7 percig dolgozzunk a habon, míg halványsárga színű nem lesz. Ezután szórjuk bele a lisztet, az olvasztott vajat és a vaníliakivonatot, és keverjük át alaposan. A tojásos habot szűrjük le, majd keverjük bele a sütőtökös krémbe. Végül tegyük át a tortaformába és egyengessük el a tetejét.
  5. Tegyük a sütőbe 15 percre, majd óvatosan szórjuk meg a torta tetejét a szezámmaggal. Ezután még 15-25 percen keresztül süssük. Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni.

A figyelmetekbe ajánljuk