Merjünk kísérletezni, próbáljunk elrugaszkodni a hagyományos felállástól, amikor csupán mézzel meglocsolva rakjuk be a sütőbe, hiszen ebben az őszi zöldségben sokkal több van, mint azt elsőre sokan gondoljuk. A sütőtökös rizottó a szezon egyik legistenibb fogása lehet, amelynek receptjét most meg is mutatjuk!
Hozzávalók:
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1/4 teáskanál őrölt friss szerecsendió
- 2 teáskanál finomra vágott zsálya
- 1/2 hagyma, apróra vágva
- 1/4 teáskanál só
- 9 dl zöldség alaplé
- 500 g arborio rizs
- 1 dl száraz fehérbor
- reszelt parmezán
- 2 csésze sütőtökpüré
- 2 evőkanál sótlan vaj
Ez is érdekelhet!Könnyű mégis laktató: sütőtökös tészta
Elkészítése:
Egy nagyobb serpenyőben közepes lángon hevítsük fel az olajat, majd a szerecsendiót és 1 teáskanál zsályát kevergessünk rajta, amíg meg nem pirul és aromás nem lesz, kb. 30-60 másodpercig. Ezután adjuk hozzá a hagymát és fűszerezzük sóval. Dinszteljük, amíg megpuhul és áttetszővé válik, 6-8 percig.
Adjuk hozzá a rizst, és keverjük addig, amíg éppen csak pirulni kezd, kb. 1 percig. Ezt követően öntsük hozzá a bort, és időnként megkeverve főzzük, amíg majdnem teljesen elpárolog, 2-3 percig.
Következő lépésként csökkentsük a hőfokot közepesen alacsonyra. Öntsünk 3/4 csésze zöldség alaplevet a rizsre, és főzzük, időnként megkeverve, és hagyjuk, hogy a rizs gyengén megpárolódjon. Ha a rizs majdnem teljesen felszívta az alaplevet, ismételjük a folyamatot a többi lével, amíg a rizs megpuhul és átfő, a rizottó pedig viszkózus és szaftos lesz, 25-30 percig.
Adjuk hozzá a sütőtökpürét, a parmezánt, a vajat és a másik teáskanál zsályát. Folyamatosan kevergetve főzzük, amíg átmelegszik, kb. 5 percig. Ezután pedig tálalhatunk is.