A brownie-t szinte mindenki szereti. A hagyományos receptek általában vajban, cukorban, kakaóban és lisztben gazdagok. Ám, ha szeretnénk egy egészségesebb változatot készíteni, akkor érdemes kipróbálni a cukkinis brownie-t, amely nemcsak egészségesebb, de sokkal puhább és omlósabb.
Azoknak is remek választás lehet, akik nem rajonganak a zöldségekért, hiszen teljesen belesimul az édes-csokis tésztába, és még a gyerekek sem mondják meg, milyen titkos összetevő került bele. Emellett a dió vagy mogyoró hozzáadása további ropogós textúrát és ízt ad a brownie-nak.
Ez is érdekelhet: 3 kihagyhatatlan medvehagymás sós sütemény, amit muszáj kipróbálnod
Hozzávalók:
- 1 és 1/2 csésze reszelt cukkini (lecsöpögve és kinyomkodva)
- 1 csésze mandulaliszt vagy teljes kiőrlésű liszt
- 1/2 csésze kakaópor
- 1/2 csésze méz
- 1/4 csésze olívaolaj vagy kókuszolaj
- 2 tojás
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 1/4 teáskanál só
- 1/2 csésze dió vagy mogyoró (opcionális, durvára vágva)
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Készítsünk ki egy tepsit, béleljük ki sütőpapírral.
- Reszeljük le a cukkinit, majd csomagoljuk be egy tiszta konyharuhába, és nyomkodjuk ki a felesleges nedvességet.
- Egy tálban keverjük össze a cukkinit, mandulalisztet (vagy teljes kiőrlésű lisztet), kakaóport, mézet, olajat, tojásokat, vaníliát, sütőport és sót. Alaposan keverjük össze, amíg egy homogén állagú tésztát nem kapunk.
- Opcionálisan adjuk hozzá a durvára vágott diót vagy mogyorót, és óvatosan keverjük bele.
- Öntsük a tésztát előkészített tepsibe, simítsuk el a tetejét.
- Süssük 25-30 percig, majd tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
- Hagyjuk kihűlni, majd vágjuk kockákra.