egy kéz egy zukkinit hámoz

A nyár közepén, amikor a cukkinik bő termése azzal fenyeget, hogy átveszi az uralmat a kertben, logikus lépés egy teljes kiló nyári tököt lereszelni, hogy zsenge, citromos muffinokat készítsünk belőle.


Mivel nincs szükség keverőgépre vagy konyhai robotgépre, a muffinok az egyik legkönnyebben elkészíthető pékáru Vágd le a cukkini szárvégét, majd egy dobozos reszelő nagy lyukain reszeld foszlányokra. Alternatív megoldásként apríthatod a cukkinit egy konyhai robotgép aprítókorongjával is.

Összetevők

Sütőspray vagy papír muffinformák

  • 2 csésze általános liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 2 közepes cukkini
  • 1 közepes citrom
  • 1/2 csésze kristálycukor
  • 1 csésze csomagolt világos barna cukor
  • 1/2 csésze növényi vagy repceolaj
  • 2 nagy tojás
  • 1 1/2 teáskanál vanília kivona
  • t3/4 teáskanál kóser só

Elkészítés

Állítsunk egy rácsot a sütő közepére, és melegítsük fel a sütőt 170-180 fokra. Béleljünk ki egy 12 lyukú, szabványos muffinformát papírbetétekkel, vagy kenjük be főzőspray-jel.Tegyél 2 csésze teljes kiőrlésű lisztet, 1 teáskanál sütőport, 1 teáskanál szódabikarbónát és 1/2 teáskanál őrölt szerecsendiót egy nagy tálba, és keverd össze.Vágj le és reszelj le 1 kiló cukkinit egy dobozos reszelő nagy lyukain (kb. 3 csésze). A cukkiniből 1/4 csészényit tegyünk félre a díszítéshez. A maradék cukkini kb. 1/3-át tedd egy tiszta konyharuhára.

Gyűjtsd össze az oldalát, és a mosogató felett nyomd össze, hogy a lehető legtöbb nedvességet kinyomja a cukkiniből. Add a lisztes keverékhez. Ismételd meg a műveletet a maradék cukkinivel még két adagban. Keverje a cukkinit rugalmas spatulával a lisztbe, amíg össze nem keveredik, és nem lesznek nagy csomók a cukkiniből. Reszeld finomra 1 közepes citrom héját egy közepes tálba (kb. 2 teáskanálnyit).

Adj hozzá 1/2 csésze kristálycukrot, és dörzsöld a héjat a cukorhoz, amíg illatos nem lesz. Adj hozzá 1 csésze tömörített világosbarna cukrot, 1/2 csésze növényi vagy repceolajat, 2 nagy tojást, 1 1/2 teáskanál vaníliakivonatot és 3/4 teáskanál kóser sót. Keverd simára és világosabb színűre. Kaparjuk a cukros keveréket a cukkinis keverékhez, és a spatulával addig hajtogassuk össze, amíg éppen csak össze nem keveredik, és nem maradnak csíkok száraz lisztből, a tészta nagyon sűrű lesz.

Osszuk el a tésztát egyenletesen a muffin mélyedések között (kb. 1/3 csésze mélyedésenként), nagyon tele lesznek. Szórjuk meg a félretett cukkinivel, kb. 1 teáskanálnyit mélyedésenként.Süssük, amíg a teteje aranybarnára sül, és egy muffin közepébe szúrt szúrópróba tisztán jön ki, 25-30 percig. Hagyjuk 5 percig hűlni a tepsiben. Ha nem használunk papírbetétet, egy vékony késsel futtassuk körbe a muffinokat, hogy meglazítsuk őket. Tegyük át a muffinokat egy rácsra, és tálalás előtt legalább 15 percig hagyjuk hűlni.

(Forrás: TheKitchn)


A figyelmetekbe ajánljuk